George R.R. Martin: A Knight of the Seven Kingdoms

George R.R. Martin: A Knight of the Seven Kingdoms

89 vuotta ennen Viiden kuninkaan sotaa, vaelteleva ritari Ser Duncan the Tall hautaa isäntänsä Pennytreen Ser Arlanin ja jatkaa yksin matkaansa Ashfordin turnajaisiin. Ashfordin liepeillä Ser Duncan törmää kaljupäiseen kymmenvuotiaaseen poikaan, joka ilmoittaa nimekseen Egg ja pestautuu hänen aseenkantajakseen. Isokokoinen ritari ja nokkela pikkupoika kietoutuvat kuitenkin turnajaisissa tapahtumavyyhteen, josta tulee merkittävä osa Westerosin historiaa.

Joo, pitäisi ostaa kunnon salama. Tai kokeilla kuvaamista muulla kuin kännykällä...
Joo, pitäisi ostaa kunnon salama. Tai kokeilla kuvaamista muulla kuin kännykällä…

Koko maailman piehtaroidessa Game of Thrones (TV) -hurmiossa ja massojen etsiessä mitä typerimpiä tapoja meemittää ja raiskata A Song of Ice And Firen perintöä on fundamentalistiuskovaisten aika kerääntyä toisen uskonpilarin ääreen – sellaisen, jonka jalustaa myöhäiskäännynnäiset eivät vielä ole ehtineet kuseskelemaan. A Knight of the Seven Kingdoms kokoaa ensimmäistä kertaa yksiin kansiin kolme jo julkaistua Dunk & Egg -tarinaa, Hedge Knightin, The Sworn Swordin sekä The Mystery Knightin. Linkeistä alkuperäisarvosteluihin, eikä niistä enää sen enempää, paitsi että jos kirjoittaisin arviot tänä päivänä, rankkaisin Sworn Swordin Mystery Knightiä korkeammalle.

AKotSK puolustaa hyvin asemaansa julkaisuna, koska aiemmin ainoa tapa hankkia Dunk & Egg -tarinat on ollut ostaa novelliantologiat Legends, Legends II ja Warriors. Kaksi viimeksi mainittua minulla on hyllyssä (samoin kuin muut antologiat, joissa on julkaistu GRRM:n Westeros-novelleja), mutta eipä noista ole muita tarinoita tullut luettua. Nyt on sitten ylimääräiset lisukkeet leikattu pois ja jäljelle on jäänyt napakka 350-sivuinen hardcoveri koristettuna taiteilija Gary Giannin piirroksilla.

Kyllä, kyseessä on kuvitettu kirja, joskaan turha AKotSKista on odottaa mitään The World of Ice And Firen kaltaista visuaaliorgasmia. Giannin mustavalkoiset tussipiirrokset ovat yksinkertaisia ja koristelemattomia, sopien mukavasti tarinoiden maanläheisempään otteeseen. Yhden illan selailun jälkeen en mitään isompaa rikosta ole piirroksista havainnut; kiva lisä ja kuvat tuovat aina ilmavuutta taittoon. Itse asiassa ainoan miinuksen saa sisäkannen promoteksti, jonka on joko vääntänyt joku myöhäisherännäinen tai sitten sillä koetetaan kosiskella TV-rahvasta. Blurbissa nimittäin verrataan Dunkia ja Eggiä Tyrioniin ja Podrick Payneen. Koska Tyrionistahan kuuluu kaikkien tykätä, right bro? Dude.

Jos Dunk & Egg eivät ole vielä tuttuja, ja mielenlujuutta riittää nykynormeista poiketen 350-sivuisen kirjan lukemiseen, ei vaihtoehtoja ole kuin yksi: nappaa omasi. Jos huhut / gottifanien fantasiat toteutuvat, Dunk & Egg saattavat löytää tiensä visuaaliseen mediaan. Nyt toimimalla voit olla yksi meistä, kirjalukijoiden herrarodusta, joilla on oikeus haukkua TV-sovitusta, koska me olemme aina kuitenkin loppujen lopuksi oikeassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.