Winampille vaihtoehtoa

Winampille vaihtoehtoa

Winamp lienee maailman suosituin digaalisen musiikin soitin, ainakin Windows-puolella. Olen käyttänyt sitä noin vuodesta 1998 saakka, jolloin PC:ssäni ei ollut tarpeeksi tehoa soittaa musiikkia ja pyörittää toista ohjelmaa yhtä aikaa. Viimeisen vuoden aikana vähitellen on alkanut välillemme kuitenkin syntymään ryppyjä rakkauteen.

Suurin murheeni Winampin kanssa on ollut se, että mielestäni sen kehitys on 2.x -versiosta lähtien mennyt väärään suuntaan. Kaiken maailman selaimia, videotoistimia ja mainoshärpäkkeitä on tullut koko ajan lisää, kun taas varsinaisen soittimen ominaisuuksia ei ole juurikaan hiottu. Käyttämässäni Modern-ulkoasussa kappalenimen näytössä skandit eivät näy oikein. Jos ne haluaa näkyviin, täytyy joko käyttää iänikuista Classic-teemaa tai vaihtaa Bento-ulkoasuun. Mikäli Benton kanssa haluaa kunnollisen soittolistanäkymän, joituu kytkemään päälle myös valtavan kokoisen Media Libraryn. Ja Media Libraryä minä eniten vihaan Winampissa.

Media Library on käytännössä ainoa mahdollisuus hallita isompaa levykokoelmaa Winampissa. Minä en koskaan sen käyttämiseen tottunut. Vanhan liiton miehenä haluan, että levyni ovat bändin nimen tai esittäjän nimen mukaan aakkosjärjestyksessä (The-artikkeli alussa sivuutetaan), vanhimmasta albumista uusimpaan. Jostain syystä tämä ei vain minulta onnistunut Winampin Media Libraryn kanssa. Aina, kun käynnistin sen, se tarjosi lajitteluksi kappalekohtaista listaa, joka oli järjestetty varmaankin avaruuden taustasäteilyn satunnaisluvuksi muuttavalla algoritmilla. Hyvin pian kyllästyin kädenvääntöön ja suuntasin katseeni Winampien lisäosien suuntaan.

Winampin lisäosia on kiljoona, mutta niistä oikeasti hyödylliset on laskettavissa kymmenissä. Kun näistä vielä vähennetään pois ne, joita ei ole päivitetty viimeisimpään neljään vuoteen, riittää jo sokealla halonhakkaajallakin sormet laskutoimituksessa. Yksi hyödyllisimmistä lisäosista on Album Art, joka kylläkin solahtaa ”päivitetty viimeksi vuonna 2006” -kategoriaan. Album Art näyttää käyttäjän levykokoelman hyödyntäen levyjen kansitaidetta. Järkevästi se osaa käyttäjän niin halutessa niputtaa monilevyiset albumit yhden soittolistan alle ja muuta pientä näppärää. Mikä parasta, Album Artin sai näyttämään levylistan täsmälleen niin kuin minä olen sitä tottunut selaamaan.

Huono uutinen Album Artin suhteen kuitenkin on, että se on hienovaraisesti sanottuna buginen paskaläjä. Joka kerta, kun lisäsi levyn kirjastoon, sai jännittää, päättyykö pariminuuttinen indeksointioperaatio Winampin totaaliseen kaatumiseen ja uuteen yritykseen uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Jokaisella pinnalla on syttymispisteensä, ja jossain vaiheessa (noin sadannen kaatumiskerran jälkeen) minulla sitten roihahti. Jos vaihtoehtoja Winampin Album Artille ja sisäänrakennetulle Media Playerille ei ollut, täytyi olla vaihtoehtoja itse Winampille.

Hyvin pikaisesti Googlauksen jälkeen löytyi Foobar2000, ilmainen lähdekoodin minimalistinen soitin. Aluksi kaikki näytti hyvältä, heti vakionäkymässä oli puumuotoinen mediakirjasto, joka minulle on paljon selvempi kuin Winampin (ja ilmeisesti iTunesin, jota kokeilin pari vuotta sitten ja joka ensi käynnistyksellä kirjoitti kaikki MP3-tagini uusiksi) lanseeraama hierarkkinen (genre, artisti, levy, kappale) hakupalkki. Lisäosiakin löytyi, eli ilmeisesti soitin on hyvin muokattavissa, ajattelin.

Sitten lisäosien asentamisohjeisiin tutustuessani alkoi ahdistaa. Foobar2000:ssa on mahdollisesti surkein koskaan kohtaamani plugin-systeemi. Kaikki pluginit asennetaan manuaalisesti samaan hakemistoon(!) ja käyttäjän vastuulle jää ihmetellä, onko nyt kaikki tarvittavat kilkkeet asennettu ja/tai päivitetty ja toimivatko ne kiltisti yhteen. Kokeilin onneani asentamalla ColumnsUI-nahkamoottorin ja pienessä thumbnailissa hyvältä näyttäneen nahan. Käynnistin soittimen uudelleen, ja huomasin, että kaikki valikot ovat kadonneet ja näkymä on muutenkin aivan jotain muuta kuin mainostettiin. Pienen funtsimisen jälkeen sain palautettua perusulkoasun, johon jälleen hetkeksi tyydyin. Mutta koska olen insinöörihenkinen, kaikki pitää hajottaa ja tutkia, miten siitä saisi paremman. Niinpä asensin ColumnsUI:n uudelleen, tällä kertaa vakionahalla, ja muokkasin sarakkeet itse mieluisaksi: tuonne mediakirjasto, tuohon soittolista, tuohon koloon lyrics.fm:n esittäjätiedot ja tuonne lyriikat pyörimään. Sarakkeiden järjestelemiseen meni puoli päivää ja ääni kiroilemisesta. Näkemykseni Foobarin käyttäjäystävällisyydestä vahvistuivat.

Ulkoasu oli kuitenkin nyt jotakuinkin kunnossa, ja kiittelin yläkertaa, ettei samaa operaatiota tarvitsisi enää tämän jälkeen tehdä. Seuraavalla käynnistyskerralla kuitenkin huomasin, että Foobar alkoi hukkailla levyjeni kansitaidetta. Siinä missä aiemmin oli ollut levyn kansikuva muistuttamassa, mikä levy soi, oli nyt ankean geneerinen mustaharmaa laatikko. Hämmennystä lisäsi ennestään, kun noin joka kolmannella käynnistyskerralla kansitaiteet ilmestyivät näkyviin, vain kadotakseen taas seuraavan käynnistyksen yhteydessä. MP3-tagien muokkaukseen käyttämäni MP3Tag-ohjelma näytti vieläpä kaiken olevan kunnossa. Parin päivän säädön jälkeen päätin, että Foobar2000 oli mahdollisuutensa saanut. Softan uninstallointi oli miellyttävin osuus koko sen käytössä.

Foobarista luopumisen jälkeen käännyin vanhan tuttavuuteni Songbirdin puoleen. Ja hylkäsin sen noin 15 minuutin käytön jälkeen samoista syistä kuin olin sen hylännyt kaksi kertaa aiemminkin: Songbird on raskas ja ärsyttävä niin kovin monella tavalla. Sitä paitsi se mediakirjasto ei siinäkään taipunut haluamaani muotoon.

Viimein kolmannella yrityksellä tärppäsi. Google tarjosi MusicBee-nimistä ohjelmaa, joka on ilmainen ja kuvauksen mukaan sisälsi myös hyödylliset levyjen rippaus- sekä iPodin synkronointitoiminnot. MusicBee oli minulle täysin tuntematon, ja odottelin, että ohjelma on iTunesin, Songbirdin tai MediaMonkeyn (edellinen iPod-synkkaussoftani) kaltainen elefanttitautinen kauhistus. Onneksi ennakkoluulot eivät ihan aina realisoidu. MusicBee käynnistyi parissa sekunnissa, kyseli minulta ennen kuin alkoi lisäilemään omia aikojaan tiedostoja musiikkikirjastoon ja mikä hienointa, tarjosi käyttäjälle mahdollisuuden tehdä itse järjestysfiltterit levyjen esittämistä varten. Kaiken lisäksi hakemistopuutyyppinen Libaray Explorer aukeaa nätisti vasempaan sisältöpalkkiin ja lyriikoiden nouto ja tiedostoon upottaminen löytyvät vakio-ominaisuutena. Ei siis sähläämistä lisäosien kanssa: kaikki minun tarvitsemani oli suoraan ohjelmaan sisäänrakennettuna.

Pientä hämmennystä ensin aiheutti se, miten CD:n rippaustoiminto ei osannut noutaa levyn tietoja oikein netistä. Ongelma ratkesi onneksi helposti, kun tajusin käydä noutamassa ohjelman foorumilta pikapaikkauksen, joka korjasi levytietokantapalveluun tehtyjen muutosten aiheuttaman yhteensopivuusongelman. Foorumeja selaillessani selvisi samalla, että MusicBeen takana on yksi innokas harrastaja, Steven Mayall, joka ilmeisesti ammentaa kaiken vapaa-aikansa projektille. Käyttäjien raportoimat bugikorjaukset ja muutosehdotukset näyttävät toteutuvan parhaimmillaan muutaman tunnin viiveellä. Ihailtavaa sitoutumista, ja tämä viimeistään sinetöi uuden musiikkisoittimeni valinnan.

Kolmisen viikkoa olen nyt kuunnellut kaiken musiikkini MusicBeen kautta, eikä ohjelma ole kaatunut kertaakaan. Mikään ominaisuus ei ole vielä alkanut ärsyttää, ja kaikki asiat, mistä pidin Winampissa (mm. globaalit pikanäppäimet) ovat vakio-ominaisuuksina mukana. iPodin synkkaus toimii (joskin kansitaiteet ovat iPodissa hukassa, johtuen ilmeisesti siitä että osa sisällöstä on synkattu MediaMonkeyllä ja nyt uudemmat SongBeellä). Dynaaminen äänenvoimakkuuden laskeminen tageihin on ominaisuus, joka on aiemmin täytynyt tehdä ulkoisella ohjelmalla, tämäkin ominaisuus onnistuu lennosta MusicBeessä.

Mikä sitten tämä vuodatuksen motiivi oikein on? Ehkä kuvittelen, että tämän ansiosta minun kaltaiseni Winampin kylkeen kivettyneet fossiilit vähän venyttelisivät ja rohkeasti kokeilisivat muitakin vaihtoehtoja. Vaikka Winamp oli tarjonnan ykkönen vuonna 1998, se ei tarkoita että sitä automaattisesti kannattaisi pitää parhaana vielä vuonna 2011.

Musicbee – kaikki tarvittava vakiovarusteina

6 thoughts on “Winampille vaihtoehtoa

  1. Moikka..
    Itselläni on samanlainen kehityskaari samanlainen kuin sinulla. Winamp – Foobar – MusicBee !!!

    Olen tosi ihastunut tähän. Ollut käytössä kuukauden ajan. Ei luultavasti ole vielä kovin laajasti käytössä, koska olen heittänyt yhdelle sivustolle kysymyksiä tästä player ohjelmistosta..Sivustolla on laaja lukijakunta, mutten ole saanut mitään ohjeita esittettyihin kysymyksiin. Sen takia luulen, että tämän käyttäjäkunta on pieni..

    Ohjeita hakenut:
    1. Miten saa ”Select Track” haluamalleni värille tai voiko sitä muuttaa ?? Tekstin kyllä saa muutettua…
    MusicBee – Edit – Prefences – Now Playing – Select Track…Mielestäni jostain tuolta se pitäisi muuttaa.

    2. Onko mahdollista määrittää tuolla lamea hyväksikäyttäen siirtonopeuden kun muuttaa esim. formaattia..Nyt olen määrittänyt High Quality ja mp3..Pystyykö siirtonopuden muuttamaan mieleiseksi?
    Käytän tätä ainoastaan musiikin kuunteluun, en siis katso videoita. Näin on ollut myös kun ohjelmana on ollut vaikkapa winamp…

    Mutta tosi mahtava player…

  2. Katsotaanpas, osaisinko vastata… Mulla on siis käytössä MusicBeestä 2.2.5039, eli tällä hetkellä uusin pre-release-versio. Uusin versiohan on aina ladattavissa MusicBeen foorumeilta, http://getmusicbee.com/forum/index.php?board=6.0.

    1) Tässä minun versiossani soivan raidan tekstivärin muuttaminen onnistuu ainakin juurikin kuvailemaasi reittiä. En tiedä, onko tämä uusi ominaisuus, mutta ”highlight playing track in now playing panel” -valinnan vieressä on valintanappi ”color” joka avaa värivalitsimen. Tuota kautta sain väriä muutettua.

    2) edit -> preferences -> file converters -valikossa on MP3-kohdan alla neljä eri laatuvalintaa (small/portable/high/file archiving). Kannettavalle laitteelle siirtäessähän tiedoston voi konvertoida uudelleen matalammalle laadulle (samalla nostaen tiedoston siirtonopeutta) käyttämällä MusicBeen ”on the fly conversion”-ominaisuutta (edit -> preferences -> devices silloin kun ulkoinen laite on kytketty). Ruksi kohtaan ”convert to”, jonka jälkeen ”encoding profile” -alasvetovalikosta valitaan jokin noista neljästä eri laatuvalinnasta.

    Toivottavasti tästä oli jotain apua. En missään nimessä väitä olevani mikään ekspertti näiden asetusten kanssa, joten ehkä jotain jäi tajuamatta. Ja jos englanti vaan suinkin luonnistuu, niin tuolla MusicBeen omalla foorumilla näyttää saavan kyllä aika mukavan nopeita vastuksia, jopa ohjelman tekijältä itseltään.

    Ja viimeisestä rivistä vahvasti samaa mieltä. En enää vaihtaisi tätä mihinkään muuhun ohjelmaan.

  3. Moi..

    Kiitos ohjeista. Tiedossa oli kyllä jo nämä ohjeet. Tai kokeilun tuloksena.. Mulla tuli tämä ensimmäinen ongelma esiin kun skini oli ”Multi-Color – Chocolate mallia. Sain kyllä tuon tekstin muokattua haluamalleni värille. Koska skini oli hyvin vaalea, halusin ns. palikan värin enämpi esille. ”Select track” Tämä ongelma oli enämpi ”Now Playing” ikkunassa. Vaihdoin skiniä tummempaan ja tämä ongelma on nyt poissa. Palikan väri erottuu tässä mallissa tosi hyvin. (Soitettava kappaleen kohta).

    Olen käyttänyt kun olen formatisoinnut kappaleita mp3 ja high Quality asetusta ja oikein hyvä on lopputulos. Käytössä on lame joka muuttaa mp3 muotoon. Etsin samanlaista kuin esim. foobar playerissä, jossa voi siirtonopeuden voi säätää 128 – 320 muotoon. Winampissa pitää olla pro versio, jotta pystyy muuttamaan mp3 muotoon.

    Oletko tietoinen äänen tasauksessa tässä ohjelmassa ?? Luultavasti se on kohdassa ”Volume Analysis” Käytin tuota ominaisuutta foobarissa tosi paljon.

    Vielä eräs asia joka tuli esiin. Olen hakenut kohtaa jossa voi määrittää esim. aloitussivuksi koko libary musiikkitiedoston. Kun avaa ohjelman se jostain syystä avautuu erään yhtyeen tiedostoihin.

    Olisi mukavaa jos jossain vaiheessa suomalaiset saisivat aikaan oman foorumin tälle ohjelmalle. Missä oli muuten foorumi, joka oli tuolla Lontoon murteella?? Mukavaa kun saa kommunikoida henkilön kanssa jolla on sama ohjelma!!!

  4. Vielä…

    ”Vielä eräs asia joka tuli esiin. Olen hakenut kohtaa jossa voi määrittää esim. aloitussivuksi koko libary musiikkitiedoston. Kun avaa ohjelman se jostain syystä avautuu erään yhtyeen tiedostoihin.”

    Tuo on saatu korjattua. Itsellä oli Libary Exploressa aktiivisena eräs kohta !!!

  5. Äänen tasaus on tosiaan sama kuin Volume Analysis. Kannattaa ruksittaa sekä ”on track basis” että ”on album basis” -kohdissa, niin laskee samalla sekä track gainin että album gainin kaikille kappaleille.

    Ja tuo foorumihan löytyi ihan ohjelman kotisivuilta, http://getmusicbee.com/forum/. Ohjelman tekijä Steven vastailee aika usein kysymyksiin, jos muut käyttäjät eivät osaa neuvoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.