Onko jo torstai?

Onko jo torstai?

Tässä jotain, jota minun on ollut tarkoitus mainostaa jo puolisen vuotta. Jos sinussa palaa pienikin liekki roolipelaamiseen, takaan, että perjantaipäiväsi/iltasi ohjelma menee uudelleenjärjestelyyn Critical Roleen tutustumisen jälkeen.

Critical Role on Geek & Sundry -nimellä toimivan verkkomediayhteisön tuottama jokaviikkoinen ohjelma, jossa normiesittelyn mukaisesti joukko lievästi sekopäisiä ääninäyttelijöitä kerääntyy pelaamaan Dungeons & Dragonsia. Tiedättehän, sitä aitoa asiaa, kynä- ja paperiroolipeliä, jonka harrastamiseen liittyy olennaisena osana saatananpalvonta (varmuuden vuoksi tämä lause on syytä päättää /sarkasmi -disclaimeriin…) Geek & Sundryn taustalta löytyy sellaisia nörtti-ikoneita kuin Wil Wheaton ja Felicia Day, joten mistään höpöhöpö-porukasta ei ole kyse.

Critical Role ei ole eikä yritä ollakaan mitään muuta kuin livesessio yhteisen, asiasta innostuneen kaveriporukan viikoittaisesta pelisessiosta. Ohjelma kuvataan studiossa käyttäen maksimissaan neljää kameraa, ilman sen kummempia filttereitä, leikkauksia tai efektejä. Yksi sessio kestää tyypillisesti taukoineen noin nelisen tuntia, ja ohjelman live-esitys on suomalaisittain täysin epäinhimilliseen aikaan, alkaen torstain ja perjantain välisenä yönä klo 4.00 tai 5.00 riippuen kesäajasta. Siksipä perus 8-16 -aikataululla töissä käyvänä ihmisenä omaksi rutiinikseni on tullut pistää viime yön CritRole pyörimään suurin piirtein heti kotiin päästyäni perjantaisin. Ja pitkän keston ansiosta siinähän se ilta sitten yleensä meneekin.

Ohjelman konsepti on tasan yhtä hyvä kuin siinä mukana olevat ihmiset. Tärkeänä alkuinformaationa mainittakoon, että Critical Rolen väkeä ei ole koottu kokoon keinotekoisesti, vaan sarja on jatkumoa jo kolmisen vuotta ennen livelähetyksiä käynnissä olleelle kampanjalle. Samaa duunia tekevä kaveriporukka päätyi yhteisen ropepöydän ääreen, kun eräs jäsenistä ja high schoolissa viimeksi pelannut Liam O’Brien pyysi kaveriaan Matt Merceriä järjestämään syntymäpäivilleen yhden illan session. Kaikki loksahti saman tien, ja Vox Machina -nimellä Tal’Dorein maailmassa tunnettu sankarijoukko on tämän jälkeen kokoontunut säännöllisen epäsäännöllisesti, ja vuoden 2015 kesäkuusta lähtien siis joka viikko kameroiden edessä, lukuun ottamatta satunnaisia messujen ja muiden työvelvoitteiden aiheuttamia väliviikkoja.

Mikäli Critical Rolen ryhmä olisi koottu satunnaisesti ja palkkio mielessä pelkästään ohjelmaa varten, olisi ilmiselvää että konsepti ei edes toimisi. Valtaosa sessioiden lumoavuudesta juontuukin porukan hyvästä hengestä ja samankaltaisesta huumorintajusta. Jokaisen jäsenen IMDB-krediittilista on pitkä kuin nälkävuosi ja tyypit ovat ihan oikeasti alansa huippuja, ja kenties siksi onkin niin ilahduttavaa nähdä miten totaalisen innostuneita he ovat pelaamisesta ja miten häpeilemättömän nörttimäistä meininki koko ajan on.

Critical Role
He ovat Critical Role. Ylärivi: Marisha Ray (Keyleth), Taliesin Jaffe (Percy), Travis Willingham (Grog), Sam Riegel (Scanlan), Orion Acaba (Tiberius), Ashley Johnson (Pike); alarivi: Liam O’Brien (Vax), Matt Mercer (luolamestari), Laura Bailey (Vex).

Jos pelaajaporukka on kerrassaan sympaattinen ja täysin estotta peliin heittäytyvä, porukan todellinen sydän ja aivot on luolamestari Matt Mercer. Mercer on pelannut koko aikuisikänsä D&D:tä ja se näkyy. Luolamestarille tärkeätä sääntöjen suvereeni tuntemus, mutta yhtä lailla on tärkeätä osata soveltaa niitä tarvittaessa. Mercer on fantastinen tarinankertoja ja tunnelmanluoja ja lukee peliluolan tunnelmaa erehtymättömästi. Esimerkiksi eräässä jaksossa Mercer toteuttaa mestarillisesti oman varianttinsa Red Weddingistä livekerrontana. Pelaajien (ja katsojien) reaktiot ovat kullan arvoiset. Muutenkin sarja on parantanut tasoaan koko ajan, ja kerronta henkilökohtaisen ja eeppisen välillä on ollut erinomaisessa tasapainossa.

Yhtä pelisessiota varten Mercer tekee omien sanojensa mukaan valmistelutöitä tuplasti pelaamiseen käytettävän ajan verran, mutta kuvittelisin sen olevan vahvasti alaspäin pyöristetty arvio. Myös miehen huikea skaala ääninäyttelijänä auttaa asiaa hänen herättäessään NPC:n toisensa jälkeen henkiin. Clarota, Gilmore ja Victor ovat nimiä jotka ovat fanien keskuudessa suosittuja.

Kaiken muun hyvän lisäksi Critical Role opettaa katsoessa D&D:n viitosedition perussäännöt. Minua vanha roolipelikärpänen puraisi sen verran, että hankin pelaamiseen tarvittavat peruskirjat ja olen rollaillut muutamia potentiaalisia hahmoja. Peliporukkaa ei valitettavasti ole vielä koostunut, mutta ehkäpä joskus… Muutenkin maailmalla D&D-innostus on taas kovassa nousussa, kun julkkis toisensa jälkeen tulee kaapista roolipelaajana. Olisin valmis jopa veikkaamaan, että osansa tähän on Critical Rolella, joka näyttää esimerkillään että Hollywoodissakin nörttiydelle voi olla elinsijaa.

Critical Rolea pääsee seuraamaan livenä maksamalla 5 euron kuukausimaksun Geek & Sundryn Twitch-kanavalle. Mikäli yhden pizzan hinta kuukaudessa tuntuu liian kovalta, jaksot tulevat ilmaiseksi katseltaviksi seuraavana maanantaina G&S:n nettisivuille. Myös Youtube-soittolistaa päivitetään ajoittain.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.