Kolmas suuri viemäri

Kolmas suuri viemäri

Ikisuosikkini CMX julkaisee marraskuussa järjestyksessään kolmannen Cloaca Maxima -megakokoelmansa. Kokoelma numero yksi teki minusta fanin ja kakkonen sementöi bändin aseman suosikkilistallani. Kakkoskokoelmasta on kulunut aikaa jo 12 vuotta, ja tässä ajassa artistit ovat tuottaneet viisi täyspitkää levyä, ”välikokoelman” sekä läjän singlejä ja kiinnostavia harvinaisuuksia. Koska spekulointi on kivaa ja mikään ei nolota niin paljon kuin jälkikäteen luettu täysin pieleen mennyt ennustus, päätin illan ratoksi listata omat valintani kappalelistaukseksi Cloaca Maxima III:lle.

EDIT 17.10.2016: ”Kuinkas sitten kävikään” -tiivistelmä luettavissa artikkelin lopusta.

Oman valintani sijaan kyseessä on ennemminkin yritys ”sivistyneestä arvauksesta”. Aiempien levyjen koostumusta katsellessa voidaan tulevasta arvata seuraavat asiat:

  • Kyseessä on tripla-CD, joista ensimmäinen levy on raskasta osastoa, toinen levy kevyempää tavaraa ja kolmas levy sinkkujen b-puolia, live-esityksiä tai muita harvinaisuuksia
  • Yhdelle levylle mahtuu 15 kappaletta. Oikeasti tämä on vaihdellut 14 ja 16 kappaleen välillä, mutta valitaan kultainen keskitie, 15 kpl/levy.
  • Edellisen kokoelman jälkeen julkaistut täyspitkät levyt ovat Pedot, Talvikuningas, Iäti, Seitsentahokas ja Mesmeria.
  • Kaikki singleinä julkaistut kappaleet ovat kokoelmalla (tähän on tosin yksi poikkeus, koska Dinosaurus Stereophonicuksen Iliman pielet ei sisältynyt CMII:lle. Sanotaan, että ymmärrän ratkaisun…)
  • CMX itse on kertonut kesäkuussa Rumban haastattelussa, että

    ”[Cloaca Maxima III] muistuttaa muodoltaan aiempia: rokkilevy, atmosfäärilevy, sekä levy, jossa on bonusraitoja, julkaisemattomia kappaleita ja sitä rataa.” Yrjänän mukaan Cloaca Maxima III:lta tulee löytymään 5-6 ennen julkaisematonta kappaletta. ”Sekä yksi taatusti yllättävä cover”, Yrjänä lisää.

  • Yksi-kaksi kappaletta on korvattu live-versiolla.

Suurin kysymys CMIII:a koostaessa on Talvikuningas-levyn asema. Bändi itse piti ainakin julkaisunsa aikaan Talvikuningasta yhtenäisenä kokonaisuutena, jota ei pidä paloitella. Talkkarilta ei ole myöskään irrotettu yhtään singleä, ellei videosinglejä lasketa. Tässä tapauksessa Punainen komentaja olisi kelvollinen valinta ykköslevylle. Koska en edes pysty esittämään olevani objektiivinen Talvikuninkaan mahtavuuden suhteen, olen jättänyt Talvikuninkaan kappaleet omasta listauksestani pois.

Lisäksi voidaan spekuloida kokoelman kansikuvalla. Kahden levyn aikana on kannellekin muodostunut selvä formaatti; ykkösen kannessa poseerasi Yrjänä itse tyylikkäästi full frontalina siivet seljässään. Kakkosen kanteen päätyi takaapäin kuvattu nainen potkuri selässään muistaakseni osittain kännisen heiton ansiosta. Samaa logiikka seuraillen ilmiselvää on siis, että kolmosen kannessa on varmaan joku sukupuolineutraali henkilö suihkumoottori persiissään.

Läjäytetäänpäs sitten listat näkyville. Olen jakanut jokaisen biisin neljään todennäköisyysluokkaan: ”Satavarmasti levyllä” (vihreä väri), ”Todennäköisesti levyllä” (sininen väri), ”Mahdollisesti levyllä” (oranssi väri) sekä ”Please ole levyllä, please” (pinkki väri). Viimeisessä luokassa on siis lähinnä omia toiveita, muut kolme ovat enemmän tai vähemmän todennäköisiä valintoja. Singlejulkaisut on merkitty (S)-tunnuksella. Kappaleiden ei ole tarkoitus olla missään järjestyksessä.

Levy 1, ”rokkilevy”

  1. 1 x uusi kappale
  2. 1 x uusi kappale
  3. Kivinen kirja (S)
  4. Rautalankaa (S)
  5. Uusi ihmiskunta (S)
  6. Sateenkaaren pää (S)
  7. Kappaleina (S)
  8. Kusimyrsky (S)
  9. Rakkaudessa ja sodassa (S)
  10. En tahdo nähdä enää yhtään alastonta
  11. Luotisuora
  12. Pedot
  13. Kuoleman kulkumies
  14. Valoruumis
  15. Hyperborea

Lähdetään siitä, että CMX jakaa uudet kappaleensa suunnilleen 2 uutta / levy. Todennäköisesti uudella kappaleella lähdetään heti kärkeen, kuten CMII:lla (Olet tässä). Kivinen kirja ja Rautalankaa olivat mukana jo Kaikki hedelmät -kokoelmalla, mutta ainakin minun kirjoissani todelliseen kaanoniin ne nousevat vasta CMIII:lla. Molemmat hienoja sinkkuja ajalta, jolloin bändi haki suuntaansa mahtavan Aion – Pedot – Talvikuningas -tripletin jälkeen.

Uusi ihmiskunta, Sateenkaaren pää, Kappaleina, Kusimyrsky sekä Rakkaudessa ja sodassa ovat kaikki singlelohkaisuja. Omissa kirjoissani kaksi viimeistä voisi hyvin jättää poiskin, mutta se on hyvin epätodennäköistä.

Arvailu alkaa tämän jälkeen. Seitsentahokas on hankala levy, mutta se on parhaillaan nimen omaan raskaiden biisien osastolla. Siksi mukana vähän äkkiväärä En tahdo nähdä enää yhtään alastonta sekä Luotisuora, joka kuuluu levylle siinä missä Kappaleinakin. Omatuntoni sanoo, että Pedoilta pitäisi olla vahvempi edustus, mutta rokkilätylle ei kerta kaikkiaan ole albumin nimikappaletta parempaa tai enempää tarjokkaita. Iätiltä paikan ansaitsisi Kuoleman kulkumies. Loput kaksi menevät vähän kaukaa haetuksi, mutta Seitsentahokkaan tehokkaasti avaava Valoruumis otetaan mukaan vaikka ”Maria”-yhteyden takia (CMI:n ykköslevyltä löytyy Marian ilmestys). Viimeinen valinta on oma toiveeni, Hyperborean panssarivaunukomppi ja ”kävele, kävele, kirjoita, kirjoita” toimivat aina.

Levy 2, ”atmosfäärilevy”

  1. 1 x uusi kappale
  2. 1 x uusi kappale
  3. Rikkisuudeltu (S)
  4. Kuolemaantuomitut (S)
  5. Kain (S)
  6. Auringon kultainen kaupunki (S)
  7. Linnunrata (S)
  8. Ojai
  9. Eteläisen tähtitaivaan kartoitus
  10. Teräs
  11. Kauneuden pitkä varjo
  12. Kättenpäällepanijat
  13. Eksopaleoklimatologi
  14. Tuulenkosija
  15. Valoa nopeammat koneet

Kakkoslevylle tarjontaa on todellakin riittävästi. Yksistään Pedoilta tälle listalle olisi ansainnut paikkansa pari biisiä lisää, ja loppupää menee aika rutkasti omaksi toiveiluksi, mutta näillä mennään.

Kakkoslevyn kärkeen myös uusi kappale ja toinen uusi levyn pääteeksi tai muiden joukkoon. Kakkoslevylle temaattisesti sujahtavat singleirrotukset eivät herättäne keskustelua, kaikki ovat pirun hyviä kappaleita ja löytyisivät listalta joka tapauksessa. Kuolemaantuomitut lienee eräs CMX:n aliarvostetuimpia kappaleita ja yksi parhaista balladeista. Auringon kultainen kaupunki on post-Aionin Kuoleman risteyksestä. Me tehdään taidetta koska me pystytään. Linnunrata on vähän meh ja liian poppis makuuni mutta paljonhan se sai aikanaan radiosoittoa.

Epävarmempaan päin mennessä ensimmäisenä vastaan tulee Ojai, jonka nyt on yksinkertaisesti ihan pakko olla levyllä, jos teemana on yhtään ”parhaat biisit”. Pedot avaava Eteläisen tähtitaivaan kartoitus on klassikko ja johdattelee joka kerta pettämättömästi sisään levylle. Mesmerian kovin henkilökohtainen Teräs on todennäköisesti mukana, koska miellän sen bändille jonkinlaiseksi välitilinpäätökseksi.

Kauneuden pitkä varjo ei välttämättä olisi minun valintani, mutta kappaleen sanoma puolustaa valintaansa himmailulevyllä. Iätin laadukkaasta slovariosastosta mukaan mahtuu vielä Kättenpäällepanijat.

Finaalikolmikon levyllä oloon en oikeastaan kovinkaan paljoa usko, mutta toivevalintoina nämä tänne lisäsin. Eksopaleoklimatologi saattaa tuntua yksinäiseltä irrotettuna Mesmerian lopun ”mini-Talvikuninkaasta” mutta mustista aukoista kertova biisi menee aina minun valintoihini. Tuulenkosijan olen tainnut jo aiemminkin mainita suosikikseni Pedoilta. Sokerina pohjalla Talvikuninkaan ”intro” Valoa nopeammat koneet Petojen viimeisenä biisinä.

Levy 3, ”härölevy”

  1. 1 x uusi kappale
  2. 1 x uusi kappale
  3. 1 x yllättävä cover
  4. Mekaanisten lintujen puisto
  5. Epätodennäköisyyslaskelma
  6. Kirotut
  7. Vapaus johtaa kansaa
  8. Vanhan liiton arkkiveisu
  9. Mesokosmos
  10. Requiem 2012

Kolmoslevy on vajaa, koska tätä on lähes mahdoton lähteä veikkailemaan. Yksi-kaksi uutta biisiä luvatusti, tänne se yllättävä cover, ja loput sinkkujen b-puolia ja toivottavasti sitten jotain studiossa pöydälle jääneitä raakileita.

Lähes varmoina pidän Mekaanisten lintujen puistoa (Kain-singlen b-puoli) jolla saadaan mukaan ainakin yksi osa Talvikuninkaan saagaa. Lisäksi kappalehan on aivan tajuttoman kova veto viikon luontoäänineen. Muina b-puolina Epätodennäköisyyslaskelma ja Kirotut lienevät mukana. Jonkinlaisena yllärinä vetäisin mukaan Kotiteollisuuden ja 51 Koodin kanssa kollaboroidun Vapaus johtaa kansaa -biisin, joka kyllä kestää kuuntelua. Lisäksi omina toiveina Auringon kultaisen kaupungin EP:n kolme ekstrakappaletta, jotka ovat kaikki oikeasti ihan hyviä. Ja kun sitä rajoitetusti painettua levyäkään ei tunnu löytyvän mistään.

Puuttuvat aukot olisi mahdollista täyttää Kaikki hedelmät -kokoelman bonusmateriaalina saatavilla olleen HC EP:n sisällöllä (pompin lähes riemusta kun Iäti-tilaukseni yhteydessä Lilithiltä lähetettiin jo loppuunmyydyksi luulemani HC EP). Taitaa kuitenkin olla HC vähän liian HC:tä tälle levylle. Toiveissa olisi jokin harvinainen Punaisen nro 6:n kaltainen superhitti myös kolmoslevylle. Tietty kolmoslevyn loppupuolelle kuuluvat Shaktin, Reunan tai 10^118:n kaltaiset sekoilut, joten eiköhän sieltä sellaista pikemminkin löydy.

EDIT 17.10.2016: Nyt on virallista tietoa

Tänään CMX tviittasi levyn kansikuvan, levyjen nimet sekä kappalelistan. Eivät nuo minun veikkaukseni nyt ihan metsään menneet. Alla tuoreeltaan kuvakaappaus Levykauppa X:n sivuilta.

virallinen-kappalelista

Ensimmäinen iso asia on, että CMIII pitää todellakin sisässään Talvikuninkaan valitut palat, fuck yeah. Minä jätin siis Talkkarin kokonaan pois laskuista omia listoja laatiessani, joten tuo sekoittaa hieman kokonaisuutta. Punainen komentaja jyrähtää käyntiin komeasti ykköslevyn kolmantena kappaleena.

Ykköslevyn Ilmari veikkauksessa osuivat

  • Uusi ihmiskunta
  • Kivinen kirja
  • En tahdo nähdä enää yhtään alastonta
  • Sateenkaaren pää
  • Kusimyrsky
  • Rakkaudessa ja sodassa
  • Kappaleina
  • Pedot
  • sekä Rautalankaa, joka tosin löytyy kakkoskiekolta.

Punainen komentaja sekä Pretoriaanikyborgit kuuluvat itseoikeutetusti Talvikuninkaalta porukkaan. (Kun tähän lähdettiin, niin Quanta olisi myös ollut kiva, vaikka korvaamaan Me tulemme kaikkialta). Tuulet ja myrskyt lienee uusi kappale, ja Laavaa olisi ollut ihan arvattavissa.

Kakkoslevyltä Väinämö osuvat

  • Kain
  • Linnunrata
  • Rikkisuudeltu
  • Ojai
  • Teräs
  • Kuolemaantuomitut
  • Eteläisen tähtitaivaan kartoitus
  • Valoa nopeammat koneet.

Erityisen ylpeä olen Valoa nopeampien koneiden ja Teräksen osumisista. Varmaksi veikkaamani ja singlenäkin lohkaistu Auringon kultainen kaupunki ei sen sijaan levyllä ole, vaan se on korvattu Iätillä. Ehkä onnistunut vaihtoliike. Tähtilaivan kapteeni ja Laulu todellisuuksien luonteesta sitten Talvikuninkaalta, ja Niin me kaikki mennään on tämän levyn uusi veto.

Kolmoslevy on nimeltään Lemminki, ja sieltä osuvat

  • Kirotut
  • Epätodennäköisyyslaskelma
  • Vapaus johtaa kansaa
  • Mesokosmos
  • Requiem 2012
  • Vanhan liiton arkkiveisu
  • Mekaanisten lintujen puisto.

Eniten kolmoslevyssä riemastuttaa se, että Auringon kultainen kaupunki -EP:n harvinaisuudet ovat nyt saatavilla. Vapaus johtaa kansaa on myös ilahduttava osuma. Muista biiseistä Hyökyaalto, Magnitogorsk, Suuri pyramidi, Myrskynkosija sekä Supersäie lienevät uusia/ennen julkaisemattomia ja se ”hämmentävä coveri” on ilmeisesti Hullut koirat, joka Googlaamisen tuloksena löytyy Popedan tribuuttilevyltä vuodelta 2008. Eniten kokoelmassa minua kiihottaa nimenomaisesti tämä kolmoslevy; jos se on läheskään yhtä hyvä kuin Cloaca Maxima II:n vastaava niin se tulee soimaan meikäläisen MusicBeessä tiheään.

Ihan hyvinhän tuo veikkaus näytti menevän. Yhtä lukuunottamatta kaikki vihreällä ja sinisellä merkitsemäni kappaleet osuivat (AKK -> Iäti -vaihto, damn you) ja vielä kaukaa haetuistakin pari. Pitäisiköhän tällä viikolla laittaa ylimääräinen lottorivi vetämään…

Ai niin, ja kansikuva-arvailutkin voidaan ilmeisesti lopettaa:

cm3_kansi

3 thoughts on “Kolmas suuri viemäri

  1. ”ykkösen kannessa poseerasi Yrjänä itse tyylikkäästi full frontalina siivet seljässään.”

    Itse asiassa tämä on harhaluulo, kannessa ei ole Yrjänä itse vaan malli nimeltään Bruno (muistaakseni Bruno). Kansivihkossakin mainitaan asia ja Yrjänä itse on vahvistanut tämän myös.

    Mutta kannesta…
    CMI: punainen, mies, enkelinsiivet
    CMII: sininen, nainen, potkuri
    CMIII: keltainen, eläin tai sitten se sukupuolineutraali henkilö… ööö, mekaaniset siivet? en tiedä. E

  2. Ensinnäkin sori että huomasin kommenttisi vasta nyt. Jostain syystä sähköpostiini ei tullut siitä ilmoitusta…

    Tuo Bruno-homma tuli minulle uutena tietona, minä muistelisin puolestani Yrjänän joskus vitsailleen tuosta poseerauksestaan kansikuvassa. Enpä kyllä asiaa ole sen enempää koskaan kyseenalaistanut, joten luotan sinun tietoosi!

    BTW, tänään saatiin vastaus tuohon kansikuva-asiaankin: https://www.levykauppax.fi/artist/cmx/cloaca_maxima_iii/#494096. Poika suihkumoottori selässään, vihreä tausta. Liiankin loogista, prkl.

  3. Lemminki-levyyn liittyen pakko mainita, että se ”yllättävä cover” lienee pikemminkin tuo Hyökyaalto, josta on uutisoitu muun muassa Soundissa ja joka on kuulemma Antti Tuiskun samannimisen kappaleen versiointi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.