Kerbal Space Program
Vuoden opettavaisin peli on Kerbal Space Program, jossa ideana on lähettää hauskan näköiset vihreät pikkumiehet kotiplaneetaltaan Kerbiniltä valloittamaan aurinkokuntaa. Pelaaja suunnittelee avaruusraketit sekä huolehtii niiden lennättämisestä avaruuteen. Kaikki toimii oikeiden fysiikan lakien mukaan, ja jännityselementtinä toimii rakettimoottoripoltoilla tehtävät kiertoratakorjaukset. Pari sekuntia väärin ajoitettu poltto kuun kiertoradalla saattaa viedä kerbaalit pakovektorille koko aurinkokunnasta. Kuten parhaissa näpertelypeleissä, KSP:ssäkin epäonnistuminen on kokemuksen suola.
KSP on hiekkalaatikkopeli parhaasta päästä. Aluksi kannattaa toki opetella kaksi- tai kolmivaiheraketilla kiertoradalle pääsy sekä sieltä takaisin paluu, mutta kun pelimekaniikka alkaa olla selvä, vain mielikuvitus on rajana. Yksivaihelentokone kiertoradalle ja takaisin? Onnistuu. Siirtokunta-asema Dunan (Marsin vastike) pinnalle? Onnistuu. Modulaarinen, telakoitava avaruusasema Kerbinin kiertoradalle? You bet. Mutta kaikki nämä vasta kymmenien pelituntien ja satojen yritysten ja toinen toistaan riemukkaampien, katastrofaalisten epäonnistumisten jälkeen.
Pelaamista helpottaa hämmästyttävän ystävällinen käyttöliittymä. Navigontinoodien ansiosta kiertoratakorjaukset ja polttojen ajoitukset onnistuvat leikiten, mikäli pelaajan hermo vain kestää ajoituksen aiheuttamat paineet. Kovat jätkät tosin hoitavat avaruuskeikkansa mittarilentoina komentomoduulinäkymästä. Perstuntumaan kannattaa kyllä meidän muidenkin totutella, sillä kuumoduleilla laskeudutaan kuitenkin käsivaralla. Ensiaskeleet vieraan taivaankappaleen pinnalla ovat unohtumattomat, varsinkin jos Jebediah Kerbin intoutuu leikkimään liikaa rakettirepullaan ja onnistuu kaatamaan kuumodulin. Siinä vaiheessa on syytä alkaa suunnitella pelastustehtävää.
Kerbal Space Program on vielä alfavaiheessa, mutta täysin pelattava. Innostunut pelaajakunta on jo ehtinyt modaamaan peliin useita mielenkiintoisen oloisia lisiä, joten pitkää elinikää KSP:lle on helppo luvata. Varsinkin kun tekijätiimi lisäilee ominaisuuksia melko mukavaan tahtiin. Ja mikä parasta, tällä hetkellä 22 euron hintainen peli on nyt helposti hankittavissa myös Steamista.
Jätän viimeisen sanan parhaalle mahdolliselle myyntimiehelle, Robbazille. Oheisessa videossa The King of Aerospace Development And Viking Technology valloittaa ruotsalaisella insinööritaidolla Munin. ”What can possibly go wrong?”