Itsenäistä musiikkia Westerosista

Itsenäistä musiikkia Westerosista

Game of Thronesin kakkoskaudesta on näemmä julkaistu soundtrack (ilmeisesti ykköskaudestakin on julkaistu, mikä on mennyt kokonaan ohi tutkastani). Pahemmin en tuotteesta perusta, koska sarjan musiikki alkutunnaria lukuunottamatta ei ole juuri mieleen jäänyt. Pakko kuitenkin tarttua aiheeseen, koska mielenkiinnosta kuuntelin raidan 20, ”The Rains of Castomere” (sic).

Ilmeisesti ”Castomere” on ensimmäisiin painoksiin jäänyt kirjoitusvirhe, mutta varma ei tietenkään voi olla. Kenties Benioff & Weis ovat muuttaneet Castameren ”Castomereksi”, jottei se sekoitu, hmm – esimerkiksi ”Greywater Watchiin”. Itse kappalehan on varsin merkityksellinen tarinalle, joskin se saa varsinaista painoa vasta kolmannessa kirjassa.

Soundtrackillä RoC:in esittää ilmeisesti jonkin sortin indierockpumppu, The National. Sävellyksen on tehnyt tunnarista tuttu Ramin Djawadi, ja lyriikat on luonnollisesti kreditoitu George R.R. Martinille. Raidalla The Nationalin laulusolisti yrittää mörinällään ilmeisesti imitoida Nick Cavea. Sovitus on vedetty täysin minimaaliseksi, säestystä on kuultavissa lähinnä väliosassa, jossa mukaan tulee sello. Tuo varhaiskeskiajan soittimista suosituin, ainakin Djawadin instrumenttiarsenaalista päätellen.

Tästä tietenkin avautuu oiva tilaisuus taas nurista kirja -> tv -käännöksen rähmäämistä. Kirjojen tärkeimmässä kohtauksessahan toiminnan alkuhetket isketään käyntiin orkesterin lyödessä alkutahteja Rains of Castamerestä. Soundtrackin version perusteella on hyvin vaikea kuvitella laulua orkesterin esittämänä, säveltä kun ei kummemmin tuon murinan seasta erota. Paitsi tietysti se sellolla soitettu osuus, siis soittimella, jota kohtauksessa ei  edes mainita. Rummut ja luutut kylläkin. Kohtauksen edetessä RoC nousee crescendo kunnes koko sali tuntuu olevan täynnä musiikkia. Mitenkäs levyllä? Samaa tasaista tuubaa alusta loppuun.

Pienet on harmit, vastaatte tähän kirjoitukseen varmaan, mutta kuvitelkaapa tämä soundtrackin RoC nyt siihen tiettyyn kohtaukseen jota tässä en sen enempää spoilaa. RoCin soittaminen on mielestäni pakollista, niin olennaisesti se tilanteeseen kuuluu. Nyt, kun todennäköisesti tämä toteutus on tulossa soitettavaksi siinä tietyssä kohtauksessa, näen sen jo puoliksi pilattuna. Eeppisiä hidastuksia, lähikuvia huutavista kasvoista, ääniefektit mutelle ja tämä ylidramaattinen suruvirsi päälle soimaan…

FFS, HBO. Ettekö te osaa enää mitään tehdä oikein 🙂

One thought on “Itsenäistä musiikkia Westerosista

  1. Itselläni taas, kun huomasin erään suosikkiyhtyeistäni esittävän kyseisen kappaleen iski huima innostus päälle. Olin tietenkin suurella mielenkiinnolla odottanut, miten kappale tv-versioon toteutetaan. Kappaletta kuunnellessa tuntui kylmät väreet, ja mielestäni loistava tulkinta. Henkilökohtaisesti voin kuvitella kyseisen kohtauksen olevan äärimmäisen raastava ja musertava, kun sen kuvittelee tuon kappaleen tahtiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.