Talvi on taas tulossa

Talvi on taas tulossa

Havahduin tänään uutisvirtaa lukiessani siihen, että Game of Thronesin kolmoskauden Blu-ray on jo julkaistu. Kahtena menneenä vuonna minulla on ollut ennakkotilaus vetämässä, ensimmäisen kauden osalta muistaakseni jo joskus marraskuusta saakka, ja toisellakin tuotantokaudella pari viikkoa ennen julkaisua. Nyt en edes ollut noteerannut koko julkaisupäivämäärää. Mistä on kyse?

GOT-TYWIN_413x612Lueskelin tämän artikkelin alustukseksi viime kauden jaksoarvioitani, ja syy välinpitämättömyyteeni palasi helposti mieleeni. Vaikka kolmoskausi oli kakkoseen verrattuna paljon parempi, alkoivat kaikki juoneen kirjoitetut muutokset, poisjätetyt asiat ja vääristelyt nopeasti sapettaamaan. Heti jakson katselun jälkeen kirjoitetuissa kommenteissa on havaittavissa vielä jälkikäteenkin ilahduttavaa tunteen paloa. Toisaalta taas nuo tunteiden läikähtelyt osoittavat, että välitän vieläkin sarjasta niin paljon etten pysty tulevaa neloskauttakaan jättää katsomatta.

Huhtikuun kuudes päivä jenkkilässä käynnistyvä neljäs kausi kattaa toisen puoliskon Storm of Swordsista, jonka suhteen lähdemateriaalin laadussa ei ole valittamisen varaa. Osassa juonikaarista kuljetaan A Feast for Crowsin tapahtumissa ja esimerkiksi Reekin kohdalla ollaan jo syvällä A Dance With Dragonsin syövereissä. Tässä vaiheessa on kenties syytä mainita, että en ole neljänneltä kaudelta katsonut yhtä ainutta traileria, lukenut yhtään ainoaa blogipostausta (näyttelijävalintojen julkistusta lukuunottamatta) tai foorumin riviä, joten mutu-tuntumalla juonen edistyksestä mennään. Silti pieni huoli on siitä, miten tasapainoisesti juonilangat kulkevat ja miten joidenkin aiheuttama aikavääristymä vaikuttaa muihin. Varsinkin Bran-juoni kummastuttaa; kirjojen materiaali lienee kaluttu loppuun jo neloskauden puoleen väliin mennessä.

Olen miettinyt suhtautumistani siihen hetkeen, kun ensimmäisen kerran astutaan tutkimattomalle maaperälle, ajankohtaan jossa TV-sarjassa ollaan edellä julkaistuja kirjoja. Branin kohdalla se saattaa siis tapahtua jo tällä kaudella. Muuttuuko TV-sarjan versio silloin kaanoniksi? Jos Winds of Winteriä joudutaan odottamaan vuoteen 2016 tai kauemmas, kuinka pahasti HBO:n todellisuus korruptoi mielikuviani kirjaa lukiessani? Onko kirjoja enää mitään syytä lukea? Tai vielä hurjempi ajatus, onko niitä enää edes aihetta kirjoittaa?

Joka tapaukseni odotukseni neloskautta kohtaan ovat entistä maltillisemmat. King’s Landingia on viime kautta vaikeampi pilata, koska Oberyn Martell ja muut dornelaiset tulevat olemaan tärkeässä roolissa. Kenties tämä myös vähentää Lannisterien valkopuhdistus-täytekohtauksia. Niiltä osin, kun materiaali eksyy AFFC:n puolelle, voi tason notkahduksia odottaa, koska jos nyt ollaan ihan rehellisiä, niin kyllähän AFFC ja ADWD edeltäjiään selvästi heikompia kirjojakin ovat. Olisin tyytyväinen, mikäli tuottajakaksikon juonimuutosvalinnat olisivat tällä kaudella maltillisia ja sellaisia, joista näkisi läpi logiikan, miksi niitä on tehty. Pelkkä muuttaminen muuttamisen ilosta tuhoaa sarjaa vähitellen, mutta vakaasti.

Ja kai tuo kolmoskauden boksi täytyy tilaukseen laittaa. Vaikka sitten samaan tilaukseen, johon laitetaan 5.3. julkaistava Gravity, jonka julkaisupäivämäärä on jostain syystä mieleeni GoTia paremmin painunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.