Hifi-ummikko hankki kotiteatterin

Hifi-ummikko hankki kotiteatterin

Piru vie, George R.R. Martin. Viime viikolla Game of Thronesin ensimmäistä jaksoa katsellessani mietin, miten hienoa olisi, jos TV:n äänet saisi ulos jostain muualta kuin sisäänrakennetuista kaiuttimista. Eihän siinä sitten mennyt kuin kuusi päivää, kun ummikosta tuli kultakorva ja Hifi-maailman loputon rahareikä avautui.

Vaikka yritän pysyä uuden teknologian kärryillä, minulla ei ole ikinä vielä ollut kunnon äänentoistolaitteita. Lähimpänä sellaista ovat olleet mielestäni todella laadukkaat Kossin PortaPro-kuulokkeet, joiden läpi olen kuunnellut musiikkia tietokoneelta. DVD:t ja BluRayt on tullut katsottua television omalla äänentoistolla. Mutta nyt tuli tarve hankkia vahvistin ja näin aluksi 2.0 -kaiutinjärjestelmä. Kun googlailin netistä vaihtoehtoja, tajusin, miten pihalla äänentoistoasioissa olenkaan.

DVDPlaza ja MuroBBS seuloituivat lähtökohdiksi. Palstoilla on useita keskustelusäikeitä, joissa vastaillaan aloittelijoiden kysymyksiin laitteistoista ja tekniikasta. Yhden illan vertailun jälkeen päädyin näin aluksi halpaan 2.0 -järjestelmään, jossa vahvistin olisi Yamahan HTR-3063 (199 €) ja kaiuttimet Tannoy Mercury V1 (225 € / 2kpl). Lähtötasostani kertoo hyvin myös se, että minulla ei ollut aluksi hajuakaan, mitä johtoja tarvitsisin tai miten ne vahvistimeen liittäisin.

Parin ahaa-elämyksen jälkeen tajusin, miten helppoa laitteiden (satelliittidigiboksi, bluray-soitin, tietokone) yhdistämineen vahvistimeen olikaan HDMI-johtojen avulla. Piirsin yksinkertaisen kytkentäkaavion ja hämmästykseni oli suuri, kun kaikki toimi ensimmäisellä yrittämällä. Myös kaiutinjohdot onnistuin kytkemään, kun tajusin vahtia, että napaisuudet menevät oikein. Eräs vahvistimen ostopäätökseen vaikuttava tekijä oli Yamahan mukana tuleva YPAO-mikrofoni, joka säätää automaattisesti kaiutinsignaalit oikein. Todella helppoa, poistuin huoneesta noin viideksi minuutiksi ja kaiuttimet oli kalibroitu.

Nyt puoli iltaa kaiuttimia kuunneltuani olen tyytyväinen äänenlaatuun. Tannoyt soivat kirkkaasti ja terävästi ja kahdellakin kaiuttimella tilan tuntu on ihan eri luokkaa kuin aiemmin. Ääntä lähtee varmasti enemmän kuin omiin tarpeisiini. Ja nyt ymmärrän myös, miten jotkut saavat kulutettua koko omaisuutensa äänentoistoon. Heti nimittäin tuli tunne, että kyllä tämä seuraavaksi subbaria kaipaa. PortaPro-kuulokkeissa on huikea bassotoisto niinkin halvoiksi muovirimpuloiksi, ja nyt kaipaisin samaa myös ”kotiteatterijärjestelmältäni”. Ei varmaan myös mene kauaa, kun takakaiuttimet alkavat himottaa.

Kaiken kaikkiaan tällaisen alkeellisen kotiteatterisysteemin rakentaminen oli kuitenkin hyödyllinen oppimiskokemus. Ja kyllähän se lämmittää, kun huomenillalla Game of Thronesin alkutunnari kuulostaa sellaiselta kuin suurin piirtein kuuluukin.

EDIT 12.5. Pari iltaa laitteistoon totuteltuani täytyy kyllä sanoa, että kyllähän kaiuttimet sittenkin pesevät PortaPro-kuulokkeet aika lailla kädet alhaalla kaikessa muussa paitsi tuossa mainitussa bassotoistossa, eli kyllähän sitä ”alihaukkujaa” yhä enemmän tässä kaipaa. Ennustan, että ei mene kauaakaan kun sellainen tuolla lattialla jymisee…

EDIT 13.5. Enpä subbari-kuumetta vastaan sitten kauaa jaksanut taistella. Tilaukseen lähti BK Electronicsin XLS200-DF MK2, hinnaltaan ja kooltaan vielä suhtkoht järkevän rajoissa oleva toosa. Puolustelen itselleni ostosta sillä, että jossain vaiheessa joka tapauksessa olisin sen hankkinut ja bassotoiston ohuus selvästi häiritsee musiikinkuuntelua tälläkin hetkellä. Laitetaan vielä pari kuvaa. Kiinnittäkää huomionne pölyisten pöytäpintojen sijaan vaikka laadukkaaseen ohjelmaan TV:ssä.

2 thoughts on “Hifi-ummikko hankki kotiteatterin

  1. Että ääntä löytyy? Vähän käy alakerran asukkaita sääli…

  2. Onneksi olen päässyt siitä täysillä huudatusikävaiheesta ohi (onko sellaista ollutkaan?) Nykyään nautin hienostuneesti äänimaailman nyansseista viinä siemaillen ja Voltter Kilpeä lehteillen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.