Noirea joulua

Noirea joulua

Hyvää joulua itse kullekin säädylle täältä ruudun toiselta puolelta. Tämän vuotisen aattoillan paketeistani aika moni piti sisällään PC-pelin, ja suurimman huomion niistä on vienyt aikamatka 40-luvun Los Angelesiin L.A. Noiren mukana.

Esittelytekstin perusteella saatoitte luulla, että kehuisin pelin tässä maasta taivaisiin. Itse peli onkin loistava, tunnelmallinen ja aivoja haastava, henkinen jälkeläinen Sierran Police Questeille, jollaista onkin odotettu jo aivan liian kauan. Hieman itseään toistava pelimekaniikka ei haittaa, koska rikospähkinät ovat hyvin kirjoitettuja ja yllätyksellisiä, ja ollessani noin pelin puolessa välissä, on moraaliani ja oikeudentajuani jo muutamaan otteeseen ilahduttavasti koeteltu. Lisäksi viimein ollaan päästy ihmiskasvojen toteutuksessa tasolle, jossa hahmot tuntuvat inhimillisiltä. Vaikka satojen (hyvien) näyttelijöiden palkkaus projektiin onkin taatusti maksanut maltaita, ei voi kuin toivoa, että pelin tehnyt Rockstar pitää saman linjan tulevassa GTA V:ssä.

"PC-julkaisujen laaduntarkkailuyksiköstä etsivä Phelps, päivää. Rockstar Leeds, olette pidätetty epäiltynä ala-arvoisesta alustakäännöksestä."

Pelinä siis L.A. Noire on merkkipaalu, mutta PC-käännöksestä vastaava taho (Rockstar Leeds) pitäisi saada 40-lukulaisen rikosoikeuden eteen. En voi millään käsittää, että koneeni, joka pyörittää Skyrimiä 50-60 FPS:n nopeudella lähes maksimiasetuksilla, kyykähtää L.A. Noiren kanssa nopeammin kuin Phelps tekee lopetusliikkeen nyrkkitappelussa.

Riemu alkoi jo asennusvaiheessa, kun Norton Internet Security 2012 ilmoitti pelin exe-tiedostosta löytyvän viruksen (ja siirsi sen kysymättä karanteenin, prkl). Joo, okei, syytetään vaan Symantecia, mutta kyllähän NIS kuuluu näin taustoja tarkistamatta varmaan maailman viiden yleisimmän tietoturvaohjelmiston joukkoon. Vaikka kyseessä tietenkin oli heuristisen skannauksen aiheuttama väärä hälytys, eivät pelintekijät voi jättää tuollaista seikkaa tarkistamatta. Veikkaisin, että monelta osaamattomammalta on jäänyt Noiren pelaaminen jo asennusvaiheeseen.

Viimein kaiveltuani exe-tiedoston neljä-viisi kertaa karanteenista (opin, että Nortonissa on kolme erilaista ”ohita reaaliaikaskannauksessa”-dialogia) pääsin käynnistämään pelin. Alkajaiseksi Noire haluaa minun liittyvän Rockstar Social Clubiin. Enpä liittynyt, koska en ikinä nähnyt sitä tarpeelliseksi GTA IV:ssäkään. Sitten Noire haluaa tarkistaa, olisiko netissä kenties jotakin ladattavaa sisältöä. Eipä ollut, koska pelin kannessakin lukee ”Complete Edition”, tarkoittaen ”sisältää kaiken julkaistun DLC-sisällön”. Tämän jälkeen peli alkoi lataamaan uusinta patchia, mikä vei aikaa viitisen minuuttia minun nettiyhteydelläni. Odotin, että tämän jälkeen pääsen pelaamaan. Enpä päässyt, sillä tämän jälkeen peli piti käynnistää uudelleen.

Uudelleenkäynnistyksen jälkeen tervetuloa-ruutu etsiskeli jälleen parin kymmenen sekunnin verran uutta DLC-sisältöä ja uusia patchejä, jonka jälkeen (jo hieman turhautuneena) pääsin alkuvalikkoon ja aloittamaan etsivänurani. Introvideo pyörähti käyntiin slideshown notkeudella, veikkaisin ruudunpäivitysnopeudeksi noin puolta ruutua sekunnissa. Videosta ei juuri tolkkua ottanut, ja tunnelmaan asettautuminen meni heti tuon kanssa piloille. En tiedä, mistä nykiminen johtui, koska esirenderoidultahan tuo alkuvideo vaikutti.

Slideshown päätyttyä päästiinkin sitten itse asiaan, eli ensimmäiselle rikospaikalle. Peli pyöri yllättäen ihan OK, mutta tutoriaalivinkit katoilivat ruudusta hieman liian nopeasti ja hiiri-näppis-kontrollit olivat (ovat) tuttuun Rockstar-tyyliin todella kankeat. Autoiluosuudessa GTA 4:n pelimoottori nosti päätään, rasterivarjot ja edestä yllättäen katoavat maantietekstuurit ovat edelleen tallella. Autolla ajelemisessa ruudunpäivitys oli suunnilleen samaa luokkaa kuin kolme vuotta sitten GTA 4:llä, kun minulla oli vielä huomattavasti tehottomampi prosessori ja näytönohjain. Koko ajan mennään ihan siinä rajamailla, että peli pysyy pelattavana.

Tämän päiväisen pitkän session päätteeksi huomasin, että peli lataili jatkuvasti jotain kiintolevyltä (muistia koneessani on 12 gigaa, josta peli väittää Tehtävänhallinan perusteella käyttävän 1,3 gigaa). Grafiikka töksähteli jatkuvasti ja sisätiloissa käveleminen alkoi käydä mahdottomaksi. Grafiikan detaljien tiputtaminen ei vaikuta suorituskykyyn millään lailla. Reunanpehmennys toimii henkilöhahmoissa ihan mukavasti, mutta ajoneuvoissa ei lainkaan, joten komeiden 40-lukulaisten maantielaivojen jalopuiset kylkipaneelit ovat silkkaa sahalaitaa. Pelin omien grafiikkaominaisuuksien ohitus ei näytä toimivan, muuten olisin käyttänyt mainion RadeonPro-ohjelman monipuolisia säätöasetuksia.

Herää kysymys, miksi ihmeessä Rockstarin pelien PC-käännökset ovat viime vuosina olleet järjestään epäonnistuneita. Konsolihittiä Red Dead Redemption ei käännetty lainkaan, mikä näin jälkikäteen saattoi olla ihan viisaskin ratkaisu. Eikö Rockstarilla ymmärretä, että PC-pelaaminen elää ja voi hyvin ja on jälleen monen vuoden jälkeen kovassa nosteessa? Pelkät vasemmalla kädellä rykäistyt konsoliporttaukset eivät enää vetele, kun sähköinen ostaminen ja esimerkiksi Steamin suosion kasvu ovat saaneet PC-ihmiset oikeasti jälleen ostamaan pelejä viruskyllästettyjen torrent-pommien latailun sijaan. Pelolla odotan, miten GTA V:n kanssa käy: kääntyykö lainkaan PC:lle, ja jos kääntyy, montako vuotta pitää odottaa, että Intel, AMD ja Nvidia saavat markkinoille rautaa, jotka kykenevät peliä pyörittämään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.