MBye MBye MBitti

MBye MBye MBitti

Eräs tietokoneharrastukseni laukaisijoista ja siihen eniten vaikuttaneista asioista on ollut MikroBitti-lehti. Olin irtonumero-ostaja noin vuodesta 1985 vuoteen 1987 ja tilaaja vuodesta 1989 vuoteen 2012. Se on nyt kuitenkin MBye MBye, MBitti.

Alkuaikojen MikroBITTI oli kova sana. Ohjelmalistauksia, tietokonevertailuja, oppaita (näin ohjelmoit oman seikkailupelisi), peliarvosteluja, niiden läpipeluuohjeita… Kaikkea mitä nuori Commodore 16-mikron saanut pikku-Sintonen saattoi tiedonjanossaan haluta. Samalla lehti ohjasi samaisen pikku-Sintosen ikiaikaiseen nörttiyteen, jonka siunauksesta voidaan näin puoli elämää elettynä olla ristiriitaista mieltä. Alkuaikojen Bitti oli paksu, kiiltävä ja värikäs lehti, jonka suosio silmissäni räjähti lopullisesti, kun eräs ensimmäiseksi työnäytteekseen Zoids-pelin arvostelun kirjoittanut pelikriitikko alkoi löytää äänensä.

Ensimmäinen kolaus MikroBitin harmaassa eminenssissä koettiin jo vuonna 1992, kun Pelit-lehti alkoi ilmestyä. MB menetti monta ikonista pelitoimittajaa sisarlehdelleen (osa, kuten Nnirvi, tosin oli jo muutaman vuoden keskittynyt C= -lehteen kirjoittamiseen) ja siinä missä Pelit tarjoili useiden sivujen mittaisia arvosteluja, MB tiivisti arvostelunsa muutamaan palstaan. Myös kategorioihin (grafiikka, äänet, pelattavuus jne.) jaettu arviointiasteikko tuntui Pelitin prosenttiasteikon rinnalla vanhanaikaiselta ja lapselliselta.

Jossain kohdassa 2000-luvulle tultaessa MB laajeni puhtaasta tietokonelehdestä enemmän yleiselektroniikkalehdeksi. Kaikkein kovimmat nörttijutut, kuten ohjelmalistaukset ja elektroniikkarakenteluohjeet, olivat toisaalta poistuneet jo kauan sitten 80-luvulla, ja tietokoneaiheiden entisestään väheneminen harmitti. Lopullisesti MB:n suunta tuntui hukkuvan, kun Sanoma yritti yhdistää kaatuneen Hifi-lehden sisällön MB:hen. Jonkin aikaa lehti ei oikein tiennyt, onko se prosessori vai kaiutinelementti.

Tärkeä osa MikroBitillä on ollut myös työhön suuntautumisessani. MB:n tilaajille tarkoitettuun nettisivutilaan aikoinaan perustin Fantasiamajatalon, jonka kautta opettelin PHP-koodausta. Käytin sivustoani referenssinä nykyiseen työpaikkaan pyrkiessäni, ja satuin kerrankin olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, koska PHP-osaamista tarvittiin. Monta vuotta kakkossähköpostinani toimi MB:n postiosoite, jota tuli lähinnä käytettyä foorumeille rekisteröitymistä varten. Myös MB:n BBS-palvelussa tuli pari kertaa käytyä, mutta homma oli jo kuolemassa silloin, kun modeemiaikaan astuin. Niin ikään edesmenneestä AjuriApajasta löytyi kultakaudella muutamia sellaisia laiteajureita, joita ei oikein mistään muualta löytänyt. Myös Hintaseuranta oli ilmestyessään mullistava palvelu.

Päätös lopettamisesta kypsyi kevään aikana. Aiemmin niin hartaasti odotettu kuun vaihteen airut oli jo muutaman vuoden ajan tasaisesti luisunut mitäänsanomattomuudesta tarpeettomuuteen. Lehden kritiikitön suhtautuminen tiettyihin laitevalmistajiin ja joidenkin toimittajien evankelistamainen ote Linuxiin katkaisivat kuvainnollisen kamelin selän. Ilmoitin tilauksen peruuntumisesta jo huhtikuussa, mutta annoin jo maksettujen lehtien vielä kolahtaa postilaatikkoon.

Viimeisenä numeronani minulle tarjoiltiin uudistunut MikroBitti, nyt virallisestikin vain MB, jonka ulkoasu on varmasti kalliilta designeriltä tilattu, mutta näyttää sillisalaatilta kaikkia mahdollisia fontteja ja muodikkaita värisävyjä. MB yrittää selvästi ujuttautua enemmän lifestyle-lehdistön suuntaan, sillä nyt mukana on henkilöhaastatteluja, ja laitevertailuissakin speksit on piilotettu pois rumentamasta layouttia. Uudistus vain vahvisti tunnettani, että eteenpäin siirtyminen on oikea valinta.

Viimeisenä niittinä virtaviivaistamisen alttarille on joutunut myös alusta asti sivun kokoisena mukana ollut legendaarinen Mikrokivikausi, joka näyttää uudessa inkarnaatiossaan olevan yksiruutuinen pilakuva. Harmittaa Wallun puolesta, jollei hän itsekin ole huomannut lehden väistämätöntä suuntaa. Pitäisiköhän oikein kysäistä, kun seuraavan kerran mieheen tuolla Pornaisten suunnalla työn merkeissä törmäilen.

Ilman katkeruutta totean, että kiitos näistä vuosista, ja kiitos loistavasta menneisyydestä, MikroBitti-lehti. Kenties vielä joskus palaan tilaajaksi, mutta tältä erää tämä on kyllä tässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.