Kirjat Kindleksi

Kirjat Kindleksi

Toteutin viime viikolla pitkäaikaisen haaveeni ja ostin Amazonin sähköisen kirjojenlukulaitteen, Kindle Touchin. Miksi ihminen, joka arvostaa materiaa, ja tykkää selailla kirjoja, siirtyy immateriaan?

Syitä on monia. Eräs niistä on se, että kirjahyllyni ovat ylitsepursuavan täydet. Toinen syy on se, että lukiessani haluan tehdä merkintöjä, jotka helpottavat myöhemmin arvostelujen kirjoittamista, mutta minut on indoktrinoitu kouluajoista saakka siihen, että kirjoihin ei tehdä mitään merkintöjä. Ja koska järkikin sen sanoo, että arvokkaita kirjoja ei tuhrita. Kolmas syy, jonka ymmärsin vasta laitteen saatuani, on, että se on yksinkertaisesti vain niin pirun kätevää.

Esimerkki: luet n:ttä kertaa ASOIAFia, tällä kertaa A Dance with Dragonsia, jonka olet lukenut vasta n-5 kertaa. Bongaat kirjasta Jonos Brackenin, jonka luo eräs päähenkilöistä saapuu yllättävälle vierailulle. Haluat virkistää muistiasi Jonos Brackenin suhteen, joten avaat Amazonista ostetun ASOIAFin 4 kirjan bundlen, johon tökit kosketusnäytöltä hakusanan. Ja hip hei, Kindle näyttää sinulle allekkain listan kohdista, joissa kyseinen nimi esiintyy. Sivunumeroineen ja hyperlinkkeineen, yhdellä klikkauksella aukeaa kyseessä oleva kohta ruudulle. Tehtävä suoritettu.

Muita äärimmäisen käteviä ominaisuuksia ovat sisäänrakennettu englannin sanakirja, joka tulkkaa sinulle sanan, jota kosketat näytöllä. Tai mahdollisuus tehdä niitä merkintöjä, maalaamalla kosketusnäytöltä tekstiä ja halutessa lisätä merkinnän yhteyteen oma kommentti. Kirjanmerkkejä voi myös luoda, jolloin Kindle-sivun oikeaan yläkulmaan ilmestyy graafinen taitos. Tätäkään en ole koskaan omille kirjoilleni raaskinut tehdä.

Kirjojen ostaminen on tehty liian helpoksi. Yhdestä kuvakkeesta Kindle ottaa langattoman verkon välityksellä yhteyden Amazonin verkkosivustolle. Hakusana laatikkoon, osta-napin napautus sivulta ja Kindle alkaa lataamaan kirjaa laitteeseen. Tavallisesti noin kymmenen sekunnin päästä laitteessasi on ostamasi kirja. Tai jos ostopäätös vielä roikkuu ilmassa, voi suurimmasta osasta kirjoja ladata noin kymmenen sivun mittaisen näytteen ilmaiseksi. Joissain kirjoissa on ns. X-Ray-ominaisuus, jotka näyttävät, mitkä henkilöt esiintyvät missäkin luvussa. Ikävä kyllä ASOAIFin 4-kirjan bundlessa ominaisuutta ei ole, mutta Dance with Dragonsissa kylläkin. Niinikään joissain kirjoissa on mahdollisuus käyttää text-to-speech-ominaisuutta, jolloin sisäänrakennettu puhesyntetisaattori lukee tekstin. Ääntäminen on vähän mitä sattuu, ja eläytyminen poissaolevaa, mutta kyllä siitä luetusta selvän saa.

Ylivoimaisesti laitteen paras ominaisuus on kuitenkin sen näyttötekniikka. Kuulostan nyt ehkä jo yli-innokkaalta fanipojalta, mutta Kindlen e-ink -teknologiaan perustuva näyttö on parempi, mitä olin uskaltanut edes toivoa. Kontrasti mustan ja valkoisen välillä normaalissa lukuvalaistuksessa on parempi kuin oikeissa kirjoissa. Tekstin kokoa, riviväliä ja fonttia voi säätää, ja sivunvaihdot sujuvat ripeästi. Kindlen näyttö on terävä, tarkka ja harmaasävyt toistuvat upeasti. Näyttöä ei virkistetä, kuten tietokonenäyttöjä tai televisiota, joten silmät eivät väsy. Mikä parasta, näyttö itsessään ei kuluta lainkaan virtaa. Ainoa virrankulutus syntyy sivujen uudelleenpiirtämisestä (eli sivun kääntämisestä) sekä langattoman verkkosovittimen valmiustilasta. Akkukesto on Kindlen lupausten mukaan yksi kuukausi, minulla ensimmäinen lataus kesti noin kaksi viikkoa, ja silloinkin akussa oli arvioni mukaan vielä 20% virtaa jäljellä.

Kindle painaa ehkä noin yhden Game of Thronesin pokkariversion verran, eikä se ole ihan yhdellä kädellä pideltävä, mutta kovakantiset kirjat se hakkaa mennen tullen. Enää ei tekisi mieli mennä sänkyyn yhdessä hardcover-Dancen kanssa. Lukutuntumaa parantavat entisestään nahkakannet, joihin lukija solahtaa helposti ja napakasti.

Tästä ”arvostelusta” tuli nyt enemmänkin mainos kuin kriittinen teksti. Ei voi mitään, vähän reilun kahden viikon käytön jälkeen edelleen rakastan Kindleä, ja olen kaiken lisäksi huomannut lukunopeuteni ja -intoni kasvaneen sen hankinnan jälkeen. Vain nostalgian ja omistushalun takia tulen ostamaan vielä ne Kaikista Tärkeimmät Kirjat (kröhwindsofwinterkröh) ihan kirjoina, lukuhommat hoitanen tästä lähtien Kindlellä. Ainoa harmi ja kummastus on Amazonin hinnoittelu, usein kun Kindle-versio maksaa enemmän kuin fyysinen kirja.

Mutta siitäkin huolimatta lukeminen on nyt evolvoitunut joten mars Amazoniin. Kindle Touch on lähes pilkkahintainen sen tekniseen ylivoimaisuuteen nähden.

3 thoughts on “Kirjat Kindleksi

  1. Voiko Kindle Touchiin siirtää PDFiä ja muita dokumentteja suoraan USB:n kautta esim. muistitikulta eli voiko wifin käytön jättää kokonaan pois (ja kytkeä pois päältä)?

  2. Siirtäminen onnistuu, mutta koska Touchissa on vain micro-USB-liitin, niin PC (tai Mac) tarvitaan väliin. Eli käytännössä homma menee niin, että Kindle liitetään mukana tulevalla micro-USB-piuhalla tietokoneeseen, jonka jälkeen se näkyy massamuistiasemana samalla tavalla kuin mikä tahansa muistitikku, älypuhelin tai tabletti. Tuonne voi sitten siirrellä tiedostoja.

    Amazonista kirjoja ostettaessa sen sijaan tarvitaan nettiyhteyttä, minä ainakaan en ole missään nähnyt mahdollisuutta ladata ostosta tietokoneelle.

    Korjataanpas ylläolevaa: tarkemmin katsoen Amazonissa on todellakin mahdollisuus ladata kirja ensin tietokoneelle, josta sen voi siirtää langallisella yhteydellä Kindleen. Toisaalta wifin voi kytkeä päälle ainoastaan silloin, kun on ostanut kirjan ja haluaa sen ladata Kindleen. Muina aikoina laite ei käytä eikä tarvitse nettiyhteyttä mihinkään.

  3. Kiitos. Venailen Euroopan julkaisua (kuun lopussa). Ens vuonna sitten vaihto Samsungin värilliseen electrowetting-laitteeseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.