Ergonomiaa vaikka väkisin

Ergonomiaa vaikka väkisin

Noin vuosi sitten ostin uuden näytön tietokoneeseen. Olen ollut laitteeseen tyytyväinen, lukuunottamatta yhtä seikkaa, jonka jo tuossa alkuperäisessä artikkelissa ounastelin muodostuvan ongelmaksi. Tarkoitan jalustan säätömahdollisuuksien puutetta yhdistettynä VESA-standardin ruuvinreikien puutteeseen; näin suuressa näytössä katselukulmat ovat jo aika rajoittuneet (kun kyseessä ei ole IPS-paneeli). Samsungin insinööräämä perus-palikkajalusta olisi vaatinut, että vääristymättömän kuvan saamiseksi näyttö olisi pitänyt nostaa suoraan silmien korkeudelle. Elokuussa tuli aika ratkaista ongelma, tavalla tai toisella.

Lähtötilanne oli tämä. Jos suinkin pystytte kiinnittämään huomionne tyylikkäistä Marimekko-verhoista näytön takaosaan, huomaatte kenties, että minkäänlaista mahdollisuutta ruuvata ulkoista telinettä näytön takaosaan ei Samsung P2770FH-mallissa ole. Vielä pari vuotta sitten oli itsestäänselvyys, että kaikista näytöistä löytyy nämä ns. VESA-standardin mukaiset kiinnitysreiät. Näytön jalka on tehty kahdesta muovinpalasta, litteästä jalustasta ja ”hienosta” mutta liian korkeasta läpinäkyvästä tapista, joka työntyy monitorin takapuoleen. Ei korkeuden säätöä, eli tilttiä, pivotista nyt puhumattakaan. Tulos: jopa kaltaiseni 190-senttisellä miehellä on liian lyhyt selkä ja/tai liian matala työtuoli katsomaan näyttöä suoraan edestä.

Elokuussa aloin googlailla nettiä, josko joku olisi keksinyt ratkaisun ongelmaan. Osumat olivat kiven takana, kunnes joku kertoi, että Samsungin 24-tuumaisille T-sarjan näytöille (joissa on myös sama reiättömyys on riesana) on tehty jalustasovitin, joka työnnetään tuonne näytön alla olevaan reikään, mihin normaalisti näytön oma jalka työnnetään, ja toisesta päästä kiinnitetään esimerkiksi kaasujousisäädettävään pöytäjalkaan. Verkkokauppa.comilla oli yksi sovitin varastossa (sovittimen on mallinumero WMB-2400T, tiedoksi niille, jotka ovat harkinneet samaa kuin minä), ja kun hintakin oli vain pari kymppiä, päätin ottaa riskin ja laittaa vehkeen tilaukseen.

Mutta jalustasovitin tarvitsee tietenkin jalustan, mihin se kiinnitetään. Saksan Amazonista löysin kehutun ErgoTron MX Desk Mountin. Hinta, 130 euroa, pisti hikipisarat kihoamaan otsalle: mitä jos jalustasovitin ei sopisikaan omaan malliini anonyymin nettisuosittelijan puheista huolimatta?

No guts, no glory, tapasi vanha kansa sanoa, joten tilaukseen menivät molemmat. Ensin perille ehti Saksasta lähetetty pöytäjalusta, joka vakuutti tukevuudellaan. Järeän jalan kääntelemiseen sai käyttää ihan reilusti voimaa ilman pelkoa minkään osan hajoamisesta. Laatutyötä, kaiken kaikkiaan.

Parin päivän päästä postista oli noudettavissa Samsungin jalustasovitin. Arvaatte varmaan, miten kävi.

Minun näytössäni tuo monitorin alla oleva jalustareikä on pyöreä. Ylläolevassa kuvassa näkyy, miten sovittimessa se on suorakulmainen. Oli selvää, että sovittimella ei tehnyt yhtään mitään, mutta kallis kaasujousijalka pitäisi vaikka väkisin hyödyntää. Parin päivän kiroilun jälkeen ideoita alkoi versota.

Isälläni on pieni metalliverstas ja minulta puuttuvaa käytännön taitoa. Pienen ideariihen jälkeen tuli idea käyttää u-rautoja, joihin näytön ylä- ja alareuna liu’utettaisiin. U-raudat hitsattaisiin telineeseen, johon tehdään VESA-standardin mukaiset reiät, joista se kiinnitetään kaasujousijalustaan. Parin päivän askartelun jälkeen faija esitteli minulle tuotoksensa, ja tänään koko viritys asennettiin paikalleen. Täytyy sanoa, että hyvä tuli; näyttö laskeutuu nyt aivan pöytäpinnan tasolle, jolloin silmien korkeus on suositusten mukaisesti näytön yläreunan kohdalla. Kallistuskulman säätö poistaa kapeiden katselukulmien tuottamat värivääristymät, ja kokonaisuudessaan systeemi tuntuu tukevalta. Eihän tuo teline mitään muotoilupalkintoja tule voittamaan, mutta eipä tuo minua häiritse tippaakaan.

Tämän tekstin tarkoitus? Jos joku väittää sinulle, että Samsungin WMB-2400T -sovitin sopii 27″ P2770-malleihin, älä usko. Toinen opetus: pienellä DIY:llä (ja perheen tuella) Samsungin halpismalliinkin saa säädöt. Tietysti fiksuinta on laittaa Samsungin näytöt boikottiin siihen saakka, kunnes ne tajuavat, että ne standardikiinnikkeet ovat ihmisille tärkämmät kuin joku hemmetin ”Touch of Color”-värireunus tai tyylikkään reiätön takaseinä.

2 thoughts on “Ergonomiaa vaikka väkisin

  1. Hi, I am looking for WMB-2400T. If you would be interested, I am willing to buy that unit from you if ever you have no use for it. Thank you very much

  2. As an answer to Robert and anyone else who might be looking to buy the WMB-2400T: I’m sorry but I don’t have mine anymore (sold it some time ago).

    Same in Finnish: Eli koska hakusana WMB-2400T vetää ihan kohtuullisesti osumia sivuilleni ja koska vinkura lienee harvinaista sorttia, ilmoitettakoon tässä että omani meni jo jonkin aikaa sitten parempaan kotiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.