Mä oon tärkee, osa 2

Mä oon tärkee, osa 2

Hetken mielijohteesta rekisteröidyin Twitteriin, @JaniSintonen. Nyt en tiedä, mitä sinne kirjoittaisin tai ketä siellä seuraisin. Ehdotuksia?

(Näin jälkikäteen ajateltuna tuo yllä oleva teksti olisi ollut aika hyvä ensimmäinen tweetti… Perhana, hukkaan meni sekin hetkellinen älyn välähdys sitten.)

Koska alle 140-merkkinen vinkaisu tuskin täyttää blogikirjoituksen vaatimuksia, ja koska tekee mieleni narista jostakin, niin avaudunpa hieman Web 2.0:sta. Valituksen aihe juolahti mieleeni puhtaasti Twitter.comia ihmetellessäni. Juuri tällä hetkellä jostain syystä ärsyttää tämä ”käyttäjälähtöinen” designi, jota netissä nykyään suositaan. Tarkoitan sitä, miten sivustot pyritään toteuttamaan neutraaleilla, harmonisilla, rauhoittavilla ja ketään ärsyttämättömillä väreillä. Miten teksti kirjoitetaan isolla, rauhallisilla ketään ärsyttämättömällä fontilla, mielellään jollakin Google Web Fonteista. Tarkoitan myös sitä, miten nettisivujen painonapit ovat pyöreitä ja rauhoittavia ja harmonisesti liukuvärjättyjä. Ja tietenkin tarkoitan Web 2.0:n yhteydessä etenkin sitä, miten kaiken pitää olla niin hemmetin sosiaalista. Kaikki Web 2.0:ssa suunnitellaan niin helposti, että perusvajakkikin osaa varmasti sivustoa käyttää.

Web 2.0 -tyylipuhtaita nettisivuja suunnittelevat tätä nykyä nuoret ja dynaamiset AD-wannabet (”web designerit”). Aina välillä yritän duunissa etsiä ideoita itse väkertämieni sivustojen ulkoasua varten, ja syötän googleen hakusanan ”web design inspire”. Tuloksena on sivukaupalla ”150 parasta nettisivulayouttia” -tyylisiä tuloksia, joissa esitellään sivuja, jotka (eittämättä lahjakkaat) web designerit ovat laatineet omaksi portfoliokseen. Minkäänlaista rajapintaa niillä ei ole tosielämään, jossa pitäisi suunnitella PK-yritykselle parin sivun laajuinen infopainotteinen sivusto. Ja vielä niin, etteivät ne sivut nyt näytä ihan vuodesta 1999 repäistyiltä.

Vaikka eipä minulla ole varaa valittaa. Oma blogini on Web 2.0 -standardien parhaiden suositusten mukainen; harmoniset värit – check, miellyttävät painonapit – check, artikkelien kommentointimahdollisuus – check, ”lue lisää” -klikkihuoraus – check. Pitäisiköhän pistää pystyyn wanhat kunnon nettisivut, joita päivitetään vain Notepadilla ja FTP:llä, jossa taustaväri on musta ja teksti pientä, että sitä mahtuisi ruudulle vierittämättä enemmän. Lisätään vielä ysärihenkinen linkkilista, huonosti erottuvat linkkivärit ja pari vilkkuvaa giffiä, niin vot! Koskahan world wide web kehittyy niin paljon, että suunnittelutrendit alkavat muodin tapaan toistaa itseään? Tulisikohan kohta muotiin 80-lukulainen BBS-merkkigrafiikka?

Päätetään tää nyt sit tällai web 2.0-muodikkaasti:

/rant

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.