Tulta ja Jäätä seinälle, vuosi 2016
Jo perinteeksi käyneen tavan mukaan ensi vuoden odotukseni alkaa loppukesästä, kun tulevan vuoden A Song of Ice And Fire -seinäkalenteri julkaistaan. Amazonin paketti poksahti pihalle tänään, ja ainoa mitä osaan tähän hätään sanoa on ”I fucking love Magali Villeneuve”. Enkä valitettavasti sitäkään ranskaksi.
Tämän vuotinen artisti on siis jo viime vuonna huomioni A World of Ice And Firen perusteella herättänyt ranskalainen Magali Villeneuve, joka lienee fantasiapiireissä tunnettu ainakin Magic the Gathering -korttitaiteestaan. (Magic kuuluu minun äärettömän pitkälle ”jonain päivänä vielä kokeilen tosissani” -listalleni. Toisaalta se on myös toisella listallani, ”älä edes kokeile, koska jäät siihen kuitenkin koukkuun”.) ASOIAF-kalenterin perusteella uskallan väittää, että mademoiselle Villeneuven taide on parhaimmillaan Magic-korttia suuremmassa koossa.
Vertaillaanpa hieman tämän vuotista, Donato Giancolan kalenteria (viimevuotinen arvio löytyy tästä) tähän uunituoreeseen ensi vuoden versioon. Todettakoon heti ensin, että vuoden 2015 kalenteri on osoittautunut jokseenkin mitäänsanomattomaksi. Plussaa sille annettakoon poikkevista aihevalinnoista, mutta toisaalta useimmiten tuntuu, että niissä valinnoissa ei ole päätä eikä häntää. Giancolan kalenterista paistaa ainakin minulle läpi tietoinen hipsteriys; ”olen lukenut sarjan kerran läpi ja tiedän suunnilleen juonen, mutta koska olen individualisti, valitsen sellaisia kohtauksia, joita kenellekään muulle ei tule mieleen toteuttaa.” Pahoittelen sanojen laittoa taiteilijan suuhun, mutta jos suomen kielessä on ilmaisu, joka kuvaa edelläkuvailtua, en ole siitä tietoinen.
Kalenteri 2016 palaa aiheiltaan tuttuihin draaman hetkiin. On Joffreyn kuolemaa, GoTin prologia sekä tietysti Jaime vastaan Harrenhalin karhu. Oikeastaan luulen nähneeni kaikki muut kuukaudet paitsi helmikuun (joka on hieman spoilaava otos Winds of Winterin preview-luvuista, ja joiden lukemista olen tietoisesti yrittänyt välttää) kuvattuna aiemmin ASOIAF-fanitaiteessa. Erikoisuuspisteitä on siis turha hakea, mutta viis siitä.
2016:n hohto syntyy nimittäin siitä, miten uskomattoman hyvä Villeneuve on ihmisten piirtäjänä. Kenties kyseessä on henkilökohtainen preferenssi, koska olen aina pitänyt Larry Elmoren tai John Howen high fantasy -taiteesta, joissa ihmiset ovat kirkasotsaisia ja kauniita, ja värisävyt jotain muuta kuin 2015-kalenterin maanläheiset mudanruskea tai okrankeltainen. Mutta kyseessä on muutakin; vaikka Villeneuve osaa piirtää kauniita naisia ja komeita miehiä, hän onnistuu jotenkin naulaamaan kirjoissa kuvaillut henkilöt tavalla, jollaista en ole vielä fanifiktiossa nähnyt. Katsokaapa vaikka heinäkuun Melisandrea ja Stannista, sillä tuossa kuvassa he ovat, sellaisina kuin kirjoissa. Ei Carice van Houtenin tai Stephen Dillanen näköisinä, vaan aitona Melisandrena ja Stanniksena. Katsokaa maaliskuun Cerseitä ja tunnetta, joka kuvasta välittyy. Saati sitten huhtikuun Tyrion keskellä Blackwaterin taistelua. Tämä Tyrion pitäisi näyttää kaikille kirjalukijoille, jotka ovat saastuttaneet mielikuvansa Peter Dinklagen ylikomealla TV-Tyrionilla. Entä elokuun Daenerys sekä hänen ilmiselvät valyrialaiset kasvonpiirteensä?
Silläkin uhalla, että tämä alkaa nyt mennä fanipoikamaiseksi ylistykseksi, löydän jokaisen kuukauden kohdalta jotain, mikä koukuttaa katseen. Ja sen sijaan, että ohjaa mielikuvat traagisesti epäonnistuneen TV-sarjan suuntaan, imee vaikutteensa selvästi kirjoista. Taide, värit, kompositio sekä tietysti aihepiiri osuvat kaikki minun makuhermooni ja vankistavat Villeneuven asemaa taiteilijarankingissa.
2016 on ehdottomasti paras ASOIAF-kalenteri sitten vuoden 2013, jossa Marc Simonetti oli taidokkaasti valinnut vähemmän kuvattuja hetkiä kirjasarjasta ja kuvittanut sen vankan perinteisellä tyylillään. Mutta kyllähän minun näkemykseni taisi tulla selville jo ingressissä.
Vuoden 2016 ASOAIF-kalenteri on kätevimmin saatavissa Brittien Amazonista, http://www.amazon.co.uk/gp/product/0345537971 noin 12 euron hintaan plus postikulut.
(Bonusideana GRRM:n suuntaan Hedge Knight -tyyppinen sarjakuvasovitus A Dance of Dragonsista Magali Villeneuven toteuttamana, kiitos. Shut up and take my money.)