Tähtitaivas lipuissa
Kaikkea sitä oppii, kun Wikipediassa aikansa kuluksi seikkailee. Tämän päivän ”asia, joka avautui minulle” yhdistää mielenkiintoisesti kaksi lempitieteenlajiani, maantieteen ja tähtitieteen.
Hyvinkin monen valtion virallisessa lipussa on tähtiä. Suurimmassa osassa ne kuitenkin edustavat jotakin muuta kuin itseään, esimerkiksi USA:n lipussa osavaltioita tai EU:n lipussa jäsenvaltioita. Jos lähdetään kuitenkin etsimään ihan oikeaa tähtitaivasta lipuista, ensimmäisenä mieleen tulevat tietenkin Australian ja Uuden Seelannin liput. Molemmissa on kuvattu realistisesti Etelän ristin tähtikuvio. Sama eteläisen tähtitaivaan helpoimmin erottuva tähtikuvio löytyy myös Papua Uuden-Guinean ja Samoan lipuista.
Edellä mainittujen virallisten valtiolippujen lisäksi tähtikuvioita löytyy epävirallisista tai paikallisista lipuista. Tämän artikkelin mukaan Otava on edustettuna puolessa tusinassa lipussa, joista tunnetuin lienee Alaskan osavaltion lippu. Samalta sivulta käy ilmi myös, että Durhamin (Pohjois-Carolina) kaupungin lipussa on kuvattu Plejadien tähtiklusteri. Durhamin lempinimi näyttää olevan ”Bull City”, ja Plejadit sijaitsevat Härän tähtikuviossa, mutta kumpi on seurausta kummasta, vaatii selvästi minulta lisää tutkintaa (EDIT 12.11: Tutkittu, katso artikkelin loppu).
Mielenkiintoisin tapaus näistä tähtilipuista on kuitenkin Brasilian lippu. Vasta tänään minulle avautui, että lipussa on kuvattu tähtitaivas Rio De Janeiron yllä 15.11.1889. Siihen on taltioitu yhdeksän tähteä tai tähtikuviota, oikealla olevan kuvan mukaisesti:
1. Procyon (α Canis Minoris)
2. Iso koira (kirkkaimpana tähtenään Sirius)
3. Canopus (α Carinae)
4. Spica (α Virginis)
5. Vesikäärme
6. Etelän risti
7. Sigma Octantis (eteläinen napatähti)
8. Etelän kolmio
9. Skorpioni (kirkkain tähti Antares)
Lähteenäni toimineesta artikkelista käy ilmi myös, miten jokainen lipun 27 tähdestä edustaa omaa hallintoaluettaan. Nyt lähes nolottaa, että olen aiemmin noteerannut lipun valkoiset läiskät satunnaisina valopisteinä tai etäisesti kuvitellut niiden edustavan asutuskeskusten valopisteitä.
EDIT 12.11: Pitihän tuo Plejadien ja Durhamin kaupungin yhteys tutkia. Lippu on suunniteltu vuonna 1991, joten ”Bull City” tosiaankin tuli ensin. Nokkelat kaupunginisät olivat yhdistäneet härän tähtikuvion ja kaupungin lempinimen ja tehneet siitä lipun.