Taas ottaa pannuun

Taas ottaa pannuun

Taas vaihteeksi ottaa päähän ja rankasti tämä tietotekniikka. Ajattelin hankkia itselleni GPS-loggerin, eli laitteen, joka tallentaa sijaintini GPS-signaalin avulla ja jonka lokin voi myöhemmin ladata tietokoneelle. Loki voidaan siirtää Google Earthiin tai Google Mapsiin, josta voi myöhemmin katsella, missä oikein tuli käytyä. Tämä on erityisen kätevää, kun laite synkronoidaan digikameran kanssa, jolloin kuvan aikaleiman mukaan se sijoitetaan kartalle tarkalleen paikkaan, jossa se on otettu.

Laitteita ostaessani teen yleensä melko runsaasti taustatyötä, vertailen käyttökokemuksia ja hintoja. Pyrin välttämään ostamasta sikaa säkissä. Kaksi viikkoa sitten laitoin tilauksen Englannin Amazoniin, eräälle heidän kumppaneistaan ja tilasin BlueNext-merkkisen loggerin.

Ensimmäinen harmitus tuli heti paketin avatessani, kun muistin, että briteillä on erilainen sähköjärjestelmä kuin meillä. Laturissa oli peribrittiläinen kolmipiikkinen pää, jota ei suomalaiseen rasiaan saa tungettua edes keskimääräistä kovempaa väkivaltaa käyttämällä. Mukana oli toki autolaturi, jolla hätätilanteessa akun sai ladattua. Innokkaana pistin laitteeseen virrat päälle, vilkkuva sininen merkkivalo syttyi päälläolon merkiksi, ja sen jälkeen… ei mitään. GPS-signaali ei noussut, ei parin minuutin eikä parin tunnin odottelun jälkeen. Ei sisällä, ikkunan edessä eikä ulkona keskellä peltoa, kaikkea tuli kokeiltua.

Vähitellen ei auttanut muuta kuin todeta, että laite on rikki. Vilkaisin netistä palautusehtoja, enkä tajunnut niistä yhtään mitään. Lisäksi laitteen lähettäminen takaisin olisi tullut maksamaan melkein saman kuin sen hinta, joten tuohon se jäi pölyttymään hyllylle, normaalia arvokkaampi muoviklöntti.

Noh, periksi ei anneta, ja ajattelin pelata varman päälle ja tilata Verkkokaupasta suomalaisedusteisen Insmatin Igotu-loggerin. Reilun viikon odottelun jälkeen laite paukahti tänään postista. Nyt näytti jo hyvältä: sininen ledi vilkkui tasaiseen tahtiin, ohjekirjan mukaan tämä tarkoitti, että laite toimii normaalisti ja signaalia on. Päätin kokeilla reitin siirtämistä koneelle. Ajurilevy sisään, ja ruudulle paukahti ilmoitus: ”ajuria ei ole digitaalisesti allekirjoitettu”. Tämähän ei ole mitään uutta, kyseisestä ilmoituksesta ei ole ennenkään tarvinnut välittää, vaan OK:ta paukauttamalla on tähän mennessä kaikki ajurit toimineet, allekirjoituksesta huolimatta. Mutta ei tietenkään tällä kertaa.

Toistuvien uudelleenasennusyritysten jälkeen ohjelmisto ei löytänyt laitetta ja Windows 7: n laitehallinnassa oli huutomerkki ”laite ei toimi oikein”. Seuraava looginen askel oli tietenkin valmistajan sivuille meneminen ja uuden ajurin metsästys. Valmistajan sivujen löytäminen olikin urakka sinänsä, sillä tämä suomalainen Insmat ei ole nähnyt tarpeelliseksi linkittää ajureita omille nettisivuilleen tai ylipäätään mainita, kuka laitteen on valmistanut.

Valmistajan sivut löytyivät, ja heti etusivulla vastassa oli punainen teksti ”Windows 7:aa ei tueta”. Mitä helvettiä? Pieni selailu foorumeilla vahvisti diagnoosin: ajureita Windows 7:lle ei todellakaan ole olemassa, vaan ne ovat ”työn alla”. Tarkalleen ottaen ne ovat olleet työn alla viime heinäkuusta saakka. Valmistaja on foorumilla luvannut ja siirtänyt julkaisupäivää jatkuvasti, saa nähdä tuleeko niitä ollenkaan.

En voi millään käsittää, miten surkeaa joidenkin asiakaspalvelu on. Fakta: Windows 7 ja 64-bittisyys ovat nykyaikaa. Lähes kaikki uudet tietokoneet myydään 64-bittisellä Win 7:lla varustettuna, ja nämä yhdet saatanan tunarit eivät saa yhteensopivaa ajuria ulos puolessa vuodessa.

Foorumin ohjeiden mukaisesti seuraavaksi olen sitten tekemässä itse digitaalista allekirjoitusta noiden tunareiden vääntämiin paska-ajureihin, ettei tätäkin laitetta tarvitsisi heittää menemään tai lähettää takaisin. En voi suositella Insmatin Igot-U:a kenellekään, älkää tehkö samaa virhettä kuin minä. Googlatkaa, tutkikaa, tutkikaa lisää, ennen kuin ostatte.

2 thoughts on “Taas ottaa pannuun

  1. Eksyin tänne kun googlettelin käyttökokemuksi tosta igot-u:sta. Sun kannattaa ottaa pois päältä asetus joka vaatii että ajureiden allekirjoitus on päällä. Tässä miten se tehdään: http://www.killertechtips.com/2009/05/05/disable-driver-signing-windows-7/ jos auttoi niin jos olet kokeillut tuota nokian puhelimien kanssa niin laitatko kokemuksia mulle emaililla jiikax a jiikax.net =) samalla voit sanoa toimiko tuo vai ei niin tiedän että ostanko tuota vai en

  2. Vastaukseksi Jiikaxille ja samalla muutenkin tilanteen päivitystä tuon I-GotU:n suhteen: Ajureiden digitaalisen allekirjoittamisen poisto ei auttanut, MUTTA maaliskuun aikana on julkaistu laitteeseen sopivat Win7 64-bit ajurit. Ne on saatavilla osoitteesta: http://global.mobileaction.com/download/i-gotU_download.jsp. Samalla kannattaa päivittää myös tuo i-gotU PC Suite uusimpaan versioon. Noilla sain laitteeni toimimaan, ja tämän jälkeen se on ihan suositeltava ostos. Ainoa pikku murhe on ollut satunnainen kaatuilu lähinnä datan siirron jälkeen, tämä kuitenkin korjautuu laittamalla laite uudelleen kiinni PC:hen ja sammuttamalla/käynnistämällä se virtanapista uudelleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.