Sohvaperunan päiväkirjasta

Sohvaperunan päiväkirjasta

Hankin viime elokuussa Canal Digitalin satelliittilautasen ja kanavapaketin. Sitä ennen TV:n katsomiseni oli lähinnä satunnaista, telkkari saattoi olla päällä viikossa vain pari-kolme tuntia. Nyt olen huomannut, että toosa on päällä tarjoamassa taustaviihdettä tietokoneen käytön ohella lähes koko ajan. Aluksi tilanteen muuttuminen tuntui nololta (olenko muuttumassa sohvakasvikseksi joka katsoo telkkarista mitä hyvänsä sieltä tulee?) mutta tarkemmin ajateltuani syykin lisääntyneeseen katseluun selvisi: suomalaisilta kanavilta ei vaan tullut yhtään mitään minua kiinnostavaa.

Suomalaisten kanavien katsonta-aika on edelleen samalla tasolla kuin ennen lautasen hankintaa, pari tuntia viikossa. Tosin taannoiset talviolympialaiset nostivat tuota osuutta huomattavasti. Muutoin auki oleva kanava on jokin Canal+:n elokuva- tai urheilukanavista tai dokumenttikanava tyyliin History, NatGeo, Discovery tai Animal Planet. Ylivoimaisesti eniten olen kuitenkin katsonut ESPN Americaa, joka tarjoilee NHL:ää sekä yliopistojenkkifutista.

Myös uutiskanavien ihanuuden löysin viime viikonloppuna seuratessani koko lauantain CNN:ltä suoraa lähetystä Chilen maanjäristyksen raportoinnista. Illan huipentuma oli, kun useamman tunnin verran kanava lähetti suoraa kuvaa Havaijilta, johon odotettiin järistyksen aiheuttamaa tsunamia. Aina välillä asiantuntevan oloiset ja esiintymistaitoiset meteorologit pyörittivät Google Earthia whiteboardillaan esitellen jälkijäristyksiä ja tsunamin etenemistä. Noh, Havaijin hyökyaalto oli niin pieni, että en sitä itse edes huomannut, mutta silti lähetys oli parasta TV-draamaa vuosikausiin.

Oma lukunsa on sitten HD-tarkkuus, jota Canal Digital tarjoaa jo noin viidellätoista kanavalla. Ilokseni huomasin, että tämän kuun alusta myös ESPN Americasta lähetetään HD-versiota. Eipä ole ikinä kiekkopeli näyttänyt TV:n välityksellä niin hyvältä kuin nyt. Myös olympialaisia pyrin luonnollisesti katsomaan Yle HD-kanavalta. Suomen jääkiekkomaajoukkueen ensimmäinen peli oli päätetty lähettää FST5:n kautta, ja ero kuvanlaadussa HD:hen oli järkyttävä. Ei voi kuin hämmästellä millaisia tunareita siellä hallintoneuvoston puolella istuu, kun vieläkin viivyttelevät teräväpiirtoon siirtymisen kanssa. Mutta kuten jo alkulauseessa totesin, eipä tuo minua pahemmin liikuta, koska eipä sieltä Ylen puolelta mitään katsottavaa muutenkaan tule.

Tietenkään mikään lounas ei ole ilmainen, ja jos rupeaisin oikein ajattelemaan, millaiset kustannukset Canal Digitalin omistamisesta aiheutuvat, varmasti kylmä hiki nousisi otsalle. Kysymyshän on tässäkin taas valinnoista: koska itse en ole mikään baarikärpänen, säästän helposti jo yhdessä viikonlopussa koko kuukauden kanavapakettimaksun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.