Pelaamista unplugged

Pelaamista unplugged

Tietokonepeleissä ainoa konkretian tunne tulee nykyään korkeintaan muovisen DVD-kotelon hypistelemisestä*. Jos on oikein onnekas, julkaisija on lätkäissyt sisälle parisivuisen ”ohjevihkosen” josta yhden sivun vie takakanteen painettu pitkä, pakkosyötettävä product key. Tämäkin harvinaistuu, sillä ainakin PC-maailmassa kehitys menee koko ajan digitaalisen latauksen suuntaan. Siihen nähden on ilahduttavaa nykäistä aina silloin tällöin johdot irti ja hypistellä lautapelien figuureja tai keräilykortteja.

Muksuna tietenkin tuli pelattua tutut Afrikan tähdet, Cluedot ja Scotland Yardit. Monopolissa häviäminen traumatisoi niin, että sattuma-kortin käsky ”jatka matkaasi Simonkadulle” saa edelleenkin ihokarvat pystyyn. Sen jälkeen tulivat tietokoneet ja lautapelit vaipuivat lähes unohduksiin, maailmanlaajuisestikin.

Puolitoista vuotta sitten Lapin autoreissun varrelta tarttui Oulun Anttilasta mukaan puoliheräteostoksena Carcassonne-lautapeli. Carcassonne on mainio ”ensipeli” takaisin lautapelien maailmaan haluavalle, säännöt ovat yksinkertaiset mutta mahdollistavat monta erilaista voittostrategiaa. Suosittelen ehdottomasti Carcin maustamista lisäosilla, joista kaksi ensimmäistä, Kirkot ja Kievarit sekä Kirjurit ja Kauppiaat ovat pakko-ostoksia. Erinomainen on myöskin kuudes lisuri, Kärryt ja Kauppiaat. Noiden kolmen kombolla Carcassonne säilyttää uudelleenpeluuarvonsa pitkälle tulevaisuuteen, joskin laattamäärä alkaa jo vaatia kohtalaisen kokoista pöytää.

Joulun jälkeen pistin tilaukseen jonkin aikaa mietinnän alla olleen Dominionin. Dominion poikkeaa lapsuuteni lautapeleistä radikaalisti siinä, ettei siinä ole tai tehdä pelilautaa lainkaan, vaan kyse on korttipelistä. Epäilin hieman kiinnostustani aiheeseen, koska esimerkiksi Magic: The Gathering ei ikinä iskenyt minuun. Nyt jälkikäteen ajatellen Magic’kin on alkanut ajatuksena kiehtoa, siitäkin huolimatta tai juuri siitä johtuen, että se on muoti-ilmiönä jo auttamattoman passé.

Joka tapauksessa Dominion on muutaman peli-illan jälkeen osoittautunut ihan oivaksi ostokseksi. Vielä alla ei ole tarpeeksi pelejä, jotta pystyisin kokonaan analysoimaan, onko alussa tehokkaaksi voittotaktiikaksi osoittautunut rahahamstraus eksploitti säännöissä, vai onko sille olemassa toimivaa vastastrategiaa. Dominionin lisäosien hankinta on alkanut polttelemaan, en kauheasti ihmettelisi jos lähiaikoina hyllystä löytyisi ainakin Hovin juonet ja Kaukaiset rannat.

Dominionin hankinta aiheutti myös oheistoimintaa, sillä kortithan kuluvat pelatessa, ja koska olen pakkomielteinen neurootikko, kortithan on suojattava. Tilauksen mukaan lähti saman tien korttien muovisuojia, joihin sitten yhden illan verran pelikortteja sujauttelin. Tästä syntyi taas uusi ongelma: pelin laatikko on typerästi suunniteltu, eivätkä muovitetut kortit enää sovi niille tehtyihin koloihin. Siispä vaihtoehtoista säilytysmenetelmää miettimään.

Lautapelifanien Mekka Internetissä on Boardgamegeek.com, josta kävin vakoilemassa muiden säilytysratkaisuja. Kaikenlaisia muovilaatikkoja googlailin pitkin verkkokauppoja, mutta sopivaa ei oikein löytynyt. Ullakkoa kolutessani törmäsin kuitenkin sattumoisin ammoisina yläasteaikoina teknisen työn tunnilla tumpeloimaani puuarkkuun, joka yllättäen oli kuin mittatilaustyönä Dominion-korteille tehty. Arkku on järkyttävän huonoa käsityötä ja surullinen monumentti minun kädettömyydestäni, mutta ajaa asiansa. Vielä lopuksi suunnittelin Photoshopilla välilehdet korttikategorioille ja käytin arvokasta työaikaa tulostaen ne duunin värilaserilla, mutta lopussa kiitos seisoi.

Nyt harkitsen seuraavan pelin hankkimista. Listalla vahvasti ovat nuo Dominionin lisäosat sekä must have-peli Menolippu laajennusosan 1910 kanssa. Myös Oregonista olen lukenut hyviä arvosteluja, ja 7 Wonders tuntuu Civilization-fanille sopivalta. Jos jollakin on sanottavaa edellämainittujen puolesta tai vastaan, niin kommentteja alla olevaan laatikkoon, kiitos!

*) Toukokuussa ilmestyvä odotuslistani kärjessä oleva The Witcher 2 tekee ilahduttavan poikkeuksen: pakkauksessa tarjotaan mm. soundtrackia, making of -levyä, karttaa, kultarahaa ja taiteltavia paperihahmoja!

Kuvia sysirumasta säilytyslaatikostani:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.