Pakkopäivitystä ja triagea

Pakkopäivitystä ja triagea

Tajusin, että edellisestä päivityksestä on taas vierähtänyt kaksi viikkoa ja koko elokuussa olen vaivautunut blogaamaan vain kerran, joten tehdään tähän tällainen pakkopäivitys. Mitään tärkeää asiaa ei tällä(kään) kertaa ole.

Jotenkin tuntuu, että näin kesälomien loputtua ja syksyn kynnyksellä arki pyörii pahemmin asiaa huomaamatta. Pientä säpinää tälle viikolle kuitenkin duunin puolesta osui. Saman viikon aikana valmistui yksi nettisivusto, kirjoittelin kaksi uutta nettisivutarjousta ja pääsin tekemään sopivan kevyen yhden päivän faceliftin paikallisen firman sivuille. Meidän mittakaavassamme tämä oli siis varsin vilkas viikko.

Loppuviikosta ATK-tukiosastolle tuli myös kivasti töitä, kun Itä-Uudellamaalla visiteerannut ukkonen oli tehnyt tuhojaan asiakaskuntamme keskuudessa. Neljä tai viisi ukkosenrikkomaa konetta tuli torstaipäivän aikana sisään, niin että melkein kiirettä piti kun niitä diagnosoitiin ja huollettiin.

Tuossa koneruuhkassa minulle syntyi mieliyhtymä, jota jo etukäteen haluan pyytää anteeksi oikeilta lääkäreiltä. Kenties liittyen tuohon Teho-osasto -DVD-boksin katselemiseen tunsin hetken aikaa yhteyttä ensiapupoliklinikan pyörittämiseen. Kun parhaimmillaan meillä oli työn alla kahdeksan konetta, joilla jokaisella tietenkin oli eri tasoisia vaurioita, ukkosen tai muun aiheuttamia, täytyi yrittää priorisoida. Pahiten kärsineelle koneelle lätkäistiin ”musta lappu” (kuollut jo saapuessaan) ja kerrottiin omistajille (omaisille) huonoja uutisia. Pari konetta oli ”punaisia”, joita elvytettiin vaikkapa virtalähteen siirrolla. Myös elinsiirtoa harrastettiin, kun kuolleesta koneesta siirrettiin kiintolevyn tiedot uuteen. Kevyttä saattohoitoa tarjottiin koneelle, jossa ukkonen oli vaurioittanut koko PCI- eli laajennuskorttipaikkaväylää: laite herätettiin taas käyttökuntoon USB-verkkokortilla. Seuraavaan työpäivään mennessä kaikki ”potilaamme” oli hoidettu ja osa jo palautettu omistajilleen.

Kun tässä lääkärilinjalle kerran lähdettiin, hoidetaan myös valistusosuus samalla. Paras keino suojautua ukkosvaurioilta on tietenkin ottaa laitteiden töpselit irti seinästä, kun ukkosta on luvassa. Toiseksi paras keino on hankkia ylijännitesuoja tai UPS-laite, johon – huom! – liitetään myös se laajakaistamodeemi. Jännitesuojattuja jatkojohtoja saa nykyään jokaisesta tavaratalosta tai halpahallista, eivätkä maksa paljoa. Uskokaa pois, siinä vaiheessa kun ukkonen hajottaa tietokoneen, alkaa viimeistään nähdä hyödyn jännitesuojaukselle. Kympin investoinnilla voi säästää 500 euroa vuodessa.

Huomenna on tarkoitus mennä tuijottelemaan reikäpäisiä kuskeja ja karttureita kovaa ohi sujahtavissa ajoneuvoissaan. SM-rallisarjan osakilpailun eräs erikoiskoe menee parin sadan metrin päästä ohi, ja kamera on viritetty.

4 thoughts on “Pakkopäivitystä ja triagea

  1. Loistava vihje tuo ukkossuoja! Tuliko kaatoja? Oliko vauhtia?

  2. Yksi Bemari sammui keskelle meidän suoraa rakennetun heinäpaalishikaanin kohdalle. Muuten ei jäänyt jälkipolville kerrottavaa näistä ralleista. Vauhdinkin kanssa oli vähän niin ja näin – mutta ihan kiva katsella niitä silti!

  3. Jaa, ensi vuonna ei taida olla vauhtia edes rallin MM-sarjassa, kävin ruotsin rallissa katsomassa tulevia mopoautoja ja vauhdin puute hirvitti. Niillä ei edes hypätty kunnolla :). Muuten hyvä Viipurin raportti, sinne ei vissiin lyhyille matkoille edes tarvitse viisumia, vai?

  4. Juu, ei ollut meillä viisumeita. Ilmeisesti matkatoimisto oli järjestänyt homman (päiväviisumi?) tai jotain.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.