Marvel Masokismimaraton, osa 12: Captain Avenger: The Winter Soldier

Marvel Masokismimaraton, osa 12: Captain Avenger: The Winter Soldier

New Yorkin hyökkäyksestä on nyt kulunut kaksi vuotta, ja SHIELD valmistelee Project Insightia, kolmea raskaasti aseistettua lentävää tukialusta. Samalla Captain America ja Natasha Romanoff osallistuvat panttivankien vapautustehtävään siepatulla öljytankkerilla. Tehtävän yhteydessä Natasha siirtää Insightiin liittyvää salaista tietoa muistitikulle, jonka toimittaa Nick Furylle. Käy ilmi, että Furyn turvaluokitus ei riitä avaamaan tiedostoja, mikä säikäyttää hänet ja hän ehdottaa SHIELDin sisäisen turvallisuuden johtajalle Alexander Piercelle projektin lykkäämistä. Pian Fury joutuu salamurhayrityksen kohteeksi, ja pääepäillyksi muodostuu viimeksi Furyn kanssa puhunut Kapteeni. Yhdessä Natashan kanssa he pakenevat sekä SHIELDin agentteja että mystistä salamurhaajaa Winter Soldieria, toivoen selvittävänsä mitä oikein on meneillään.

Tämä elokuva-arvostelu on osa Marvel Masokismimaratonia, katso johdanto tästä

Captain American tarina jatkuu pitkän tauon jälkeen. Tai ainakin tässä järjestyksessä elokuvia katsoessa tuntuu siitä olevan pieni ikuisuus, kun viimeksi päästin lähemmin Steve Rogersin elämää seuraamaan. The Winter Soldier turboahdettu toimintapätkä, joka onneksi ei unohda myöskään henkilökehittelyä. Koko MCU:n juonen kannalta kyseessä on merkittävä elokuva koko SHIELDin tulevaisuuden joutuessa kyseenalaiseksi. Tämä osa tarinaa on kenties heikointa puolta elokuvassa – vaatii aika pitkää immersion venytystä uskoakseen, että SHIELD tuntuu Winter Soldierissa muodostuvan suurimmaksi osaksi vastakkaista agendaa suorittavista soluttautujista. Enkä nyt viitsi alkaa avaamaan epätodennäköisyyttä sille, miten 70-luvun tietokonelaitteistolla ollaan onnistuttu toteuttamaan leffan McGuffinina toimiva Algoritmi.

Loogisista hyppäyksistä huolimatta The Winter Soldier on monessa suhteessa jyhkeä elokuva. Vaikka olen aiemmin muistanut melkein aina mainita, miten Captain American supervoimat ovat Avengereiden A-luokkaan verrattuna vähän tarjoushyllyltä haetut, täytyy myöntää, että Winter Soldierin aikana aloin nauttimaan siitä, miten fyysiseltä Kapteenin taistelut tuntuvat. Katsoin poikkeuksellisesti leffan päätyttyä yhden ekstran levyltä, jossa ohjaajat alleviivasivat, miten he olivat halunneet elokuvaan kädestä-käteen taistelun tunteen. Eräänä keinona mainittiin, että Winter Soldierissa käytettiin stuntteja enemmän kuin tavallisesti Marvel-leffassa, ja se kyllä näkyy. CGI:n sijaan ruudulla turpaan toisiaan mätkivät sijaisnäyttelijät, välillä loikkien voltteja vaijereiden varassa. Lisätehoa taistelukohtauksiin tuo käsivarakamera, joka usein hakeutuu aivan lähelle actionia. Taisteluissa ja toimintakohtauksissa on niin sanotusti munaa.

Toimintapläjäyksistä täytyy vielä mainita pari takaa-ajokohtausta, jotka tuovat mieleen Matrix: Reloadedin parhaan osuuden. Autot heittävät parhaimmillaan huikeita voltteja, näyttelijät liukuvat kilven päällä tai ilman pitkin moottoritietä ja rynnäkkökiväärit silpovat peltejä. Woah, sanoisi Neokin.

Myös Chris Evansin maneerit vielä vähän ajastaan hukassa olevana Rogersina alkavat uppoamaan minuun. Tony Starkin kaltaisen mahtipontisuuden jälkeen Rogers tuntuu hyvällä tavalla jokamieheltä. Pidin myös elokuvan läpi jatkuvasta Kapun ja Mustan Lesken välisestä romanttisesta jännitteestä. Niin, ei varmaan tule yllätyksenä, että minua kovasti ilahdutti Scarlett Johanssonin toisessa pääroolissa oleminen läpi elokuvan. Jos olisin sitä tyyppiä, joka antaa näyttelijöille ohjeita ruudun läpi, olisin varmaan sanonut, ”unohda ne muut treffiehdokkaat, Kapu, ja nappaa Natasha”. Myös Samuel L. Jackson on taas isossa roolissa, vaikka vähän kävi ärsyttämään se, että kukaan ei näköjään oikeasti kuole Marvel-universumissa. Robert Redford Piercenä on siinä mielessä hyvä vihollinen, että ei missään vaiheessa manifestoi mitään päävihollisen maneereja. Mikä ehkä tekee hänen hahmostaan vielä vähän normaalia kylmäävämmän.

Mielenkiintoinen valinta on myöskin Winter Soldierin todellinen henkilöllisyys. Jälleen vähän venytetään uskottavuutta, kun takaisin tuodaan toinen umpijäädytetty sankari aikojen takaa, eikä edes pelkästään Rogersia tappamaan vaan ihan geneerisesti tekemään salamurhailuja. Ehh, olisiko vähän helpommin löytynyt joku sopiva henkilö…? Anyway, veikkaisin että Talvisotilasta tullaan näkemään jatkossa lisää, ja ainakin lopputekstien päätteeksi tuleva lyhyt kohtaus kertoo, että jotain on miehessä muuttumassa.

Vielä yhtenä tärkeänä hahmona Winter Soldierissa tavataan ensimmäisen kerran Sam Wilson Falcon-lentopuvussaan (kuten sanoin, vaikka en tulevien elokuvien juonista tiedä, en ole ihan tynnyrissä pystynyt elämään). Vaikka elokuvan muut tietokone-efektit ovatkin tuttuun tapaan ensiluokkaisia, siipiveikon animointi näyttää kyllä aika ajoin vähän kömpelöltä. Rikkooko neljännen seinän sitten se, miten siivet mahdollistavat ilman inertiaa tapahtuvat manööverit vai mikä, mutta joku siinä pisti silmään.

Tässä vaiheessa, kun kerrankin muistan, täytyy mainita yksi asia, joka ei mitenkään liity tämän elokuvan laatuun. Nimittäin ainakin tämän kokoelman, mitä minä katselen (Marvel Studios Collector’s Edition Box Set – Phase 1, 2 ja 3) Blu-ray -levyjen toiminnassa on paljon toivomisen varaa. Voi olla, että syynä on minun soittimenikin (Samsung BD-J5900), ainahan näissä voi merkkien välillä olla yhteensopivuusongelmia. Useimmiten ongelmia tulee vastaan, kun pitäisi jatkaa elokuvan katselua. Kielivalikon valinnan vahvistava animaatio voi jäädä jumiin, jonka jälkeen ei ole muuta mahdollisuutta kuin ottaa levy ulos (kymmenen sekunnin viive tässäkin) ja yrittää uudelleen. Minun levyissäni ennen alkuvalikkoon menoa käynnistyvät automaattisesti tulevien elokuvien trailerit (sinänsä jo ärsyttävää) ja elokuvaan pääsee painamalla popup-valikon esiin. Välillä se valikko ei tule näkyviin, ja trailerit jatkavat pyörimistä ilmeisesti hamaan ikuisuuteen asti. Mikään nappi ei toimi, ja laitteen uudelleenkäynnistys on silloin edessä. Myös Phase 1:n elokuvissa joissakin ei käsittämättömästi ollut muistia siihen, että katsomisen edistyminen olisi tallennettu. Eli jos lopetat kesken katsomisen, sinun täytyy muistaa, mihin kappaleeseen jäit, koska elokuva alkaa pyörimään aina alusta. Toivottavasti kyse on vain yksittäistapauksista, vaikka Googlaamallahan se varmaan selviäisi.

En tiedä, voiko minua The Winter Soldierin jälkeen vielä sanoa Captain America -faniksi, mutta paljon lisää syvyyttä se tuo Kapteenin hahmoon. Myös koko leffasarjan kattava juoni nytkähtää yhden mielenkiintoisen askeleen eteenpäin, ja veikkaankohan väärin, jos sanon, että seuraavaksi järjestyksessä tulevassa Avengers: Age of Ultronissa vielä selvitellään tämän elokuvan tapahtumia…?

Captain America: The Winter Soldier: 4 out of 5 stars (4 / 5)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.