Lehteä tilaamassa
Tänään tuli yhtäkkiä sellainen tunne, että pitäisi tilata jokin lehti. Jo monen vuoden ajan ainoat aikakauslehdet, joita olen tilannut, ovat olleet MikroBitti ja Pelit. Muutama kuukausi sitten ostin pari numeroa Tiede-lehteä irtonumeroina, ja jokin sen tapainen nyt alkoi kutkuttelemaan.
Aluksi suoritin netissä pientä ominaisuusvertailua Tiede-lehden ja Tieteen kuvalehden välillä. Kuvalehti minulle tuli joskus 90-luvun alussa, joten sekään ei mikään uusi tuttavuus ole. Netin mielipiteet vahvistivat ennakkonäkemyksiäni aiheesta: Tiede-lehti on asiallisempi ja luotettavampi, Kuvalehti on aiheiltaan monipuolisempi ja viihdyttävämpi. Kuvalehden pisteitä laskee silmissäni se, että sillä on sama julkaisija kuin Seiskalla, ja Tiede vaan jotekin ei tuntunut irtonumeroiden perusteella tarpeeksi kiinnostavalta aiheiltaan.
Kumpikaan vaihtoehdoista ei siis oikein tuntunut minulle sopivalta, mutta sitten löysin Jatkoajan keskustelufoorumilta parin-kolmen vuoden takaisen postauksen, jossa kehuttiin Suomen tähtitieteen yhdistyksen jäsenlehteä Tähdet ja Avaruus. Olen ahkera Jatkoajan keskustelufoorumin lukija ja olen huomannut, että siellä yleensä tiedetään, mistä puhutaan, joten kävin vilkaisemassa lehden kotisivuja. Heti avattuani sivuilla olevan ”näytelehden” olin valmis tekemään ratkaisuni. Koska tähtitiede on aina ollut sydäntäni lähinnä oleva tieteenlaji, tietenkin tilaisin alan erikoislehden enkä yleisaikakauslehteä.
Tähdet ja Avaruus ilmestyy 8 kertaa vuodessa, eikä tilaushinta 39 euroa todellakaan päätä huimaa. Tuolla hinnalla saa lisäksi Ursan jäsenyyden, mikä puolestaan takaa alennuksia alan kirjallisuudesta kirjakaupoissa. Muun hyvän lisäksi saan tällä hinnalla jo aiemmin tämän vuoden aikana ilmestyneet lehdet.
Palataan aiheeseen, kun olen lehteen ehtinyt tutustua.
EDIT 11.5: Kolme tänä vuonna ilmestynyttä Tähdet ja Avaruus -lehteä tuli tänään postilaatikosta yhdessä Ursan jäsenkortin kanssa. Kaksi ensimmäistä numeroa lähes kannesta kanteen luettuani koen, että tilaus on jo nyt maksanut itsensä takaisin. Artikkelit käsittelevät mielenkiintoisia aiheita lähiavaruudesta aina näkyvän valon avaruuden laidalle, maanläheisemmät artikkelit kertovat esimerkiksi tähtivalokuvaajista ja suomenkielisten tähtikarttojen historiasta. Erityisen sopivaan maaperään osui artikkeli, jossa amatööriä opastetaan tähtien kuvaamisen perusteisiin. Artikkeli sai jo melkein kaipaamaan talvista pakkassäätä ja tähtikirkasta taivasta. Lehteä on helppo suositella tähtitieteestä edes hitusen kiinnostuneille. Lisäksi Ursan tukeminen minimaalisen jäsenmaksun muodossa lämmittää mieltä.