Lapset laulavat aikuisille

Lapset laulavat aikuisille

Joskus kelmeällä 80-luvulla TV:n jommalta kummalta kanavalta tuli aina silloin tällöin täyteohjelmana joltain italialaiselta lastenmusiikkifestivaalilta taltioituja pätkiä, jossa lapsikuorot lauloivat (kiljuivat) saapasmaalaisia lastenlauluja, ja heitä konduktöi kuoron edessä koomisen totisena heiluva aikuinen. Yleisönä oli lapsia, jotka hämmentävästi taputtivat aina kesken kappaleen. Ohjelman nimi taisi olla ”Lapset laulavat lapsille”, ja kuoron kiljunta ja yleisön laulun päälle läpsyttäminen ärsyttivät minua niin paljon, että aloin aktiivisesti vihaamaan ohjelmaa.

Onneksi tämän kerran mitenkään johdantoon liittymättömissä musiikkivideolinkeissä sukupolvi Z (vai onko se jo Å?) osoittaa paremmuutensa, kun jenkkiläisen Aaron O’Keefen johtaman musiikkiakatemian kasvatit esittävät ihan oikeaa, kunnon rokkia. Aikuisenkin makuun.

Internetsi tietää kertoa, että Aaron O’Keefe on muusikonurallaan enemmän tai vähemmän epäonnistunut, myöhemmin musiikinopettajaksi suuntautunut hahmo. Nykyään hän vetää Cincinnatissa omaa musiikkiakatemiaansa, jonka oppilaiden ikähaitari on kuudesta kahdeksaantoista vuoteen. Ja blaa blaa, syvemmin asiasta kiinnostuneet voivat loikata Mr. O’Keefen nettisivuille, sillä todellisia tähtiä ovat hänen oppilaansa.

O’Keefen akatemia on ylösladannut Youtubeen näytevideoita, jossa akatemian oppilaat potkivat kuvainnollista musikaalista persettä. O’Keefen akatemiassa ei hapuilla Ukko Nooaa, vaan teineistä koostuva bändi lead singerinään kaksitoistavuotias solisti pistetään tulkitsemaan Dream Theaterin Pull Me Underia ja lakaisemaan tulkinnallaan maton James LaBrien jalkojen alta.

Samalla solistilla jatketaan, mutta tällä kertaa Toolin 46 and 2:lla shown pyrkii varastamaan tiukkaakin tiukempi rytmisektio. Kitaristi, basisti ja rumpali naulaavat tahdit kohdilleen sveitsiläisen rannekellon tarkkuudella, ja rumpali myös näyttää tarvittavaa asennetta yrittäessään hillitä itseään hakkaamasta settiään kokonaan palasiksi. Varsinkin viimeiset kolme minuuttia ovat todella tiukkaa kamaa kaikilta osin. Fuck yeah.

Ja eihän bändi ole mitään ilman asiankuuluvaa Gunnari-coveria. You Could Be Mine saa O’Keefen oppilaiden käsittelyssä aika kivan kuuloisen duettokäsittelyn. Jos tällä kertaa rytmiryhmä Guns N’ Rosesin haastavan laukkakompin alla paikoitellen vähän sakkaakin, kitaristi ja mageaääniset vokalistit hoitavat homman kotiin.

Paras tietysti viimeiseksi. The Curen Love Songista O’Keefen akatemia on tehnyt oikein mukiinmenevän jazz-lounge-sovituksen, mutta varsinaisen linkityksen syyn ymmärrätte samalla sekunnilla kun vokalisti avaa suunsa. Mimmin nimeksi on videossa ilmoitettu ainoastaan Elise, mutta on rikos ihmiskuntaa vastaan, jos hänestä ei tulevaisuudessa kuulla lisää. Onhan se jotenkin mieletöntä, että täysin tuntemattoman musiikinopiskelijan ääni saa ihokarvat nousemaan pystyyn ja tulkinta lähes liikuttumaan. YouTube-kommenttien perusteella en ole mielipiteeni kanssa yksin.

Kaikki videot ovat jo muutaman vuoden vanhoja, mutta pikahakemalla ainoastaan Dream Theater / Tool -mimmi Kala Scarpinskistä löytyy YouTubesta tuoreempaa materiaalia. Jos jollain on parempi Google-fu kuin minulla, linkittäköön kommentteihin O’Keefen oppilaiden uudempia edesottamuksia.

One thought on “Lapset laulavat aikuisille

  1. Mitä mitä, Zecchino d’Oro* on aivan mahtava. 🙂

    *) suom: ”Kultaisen sekiinin laulukilpailu” ja ”Lapset laulavat lapsille”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.