Game of Thrones 5.01: The Wars to Come

Game of Thrones 5.01: The Wars to Come

Millainen linjanveto pitäisi tehdä jaksoarvioiden/kommenttien suhteen Game of Thronesin viitoskaudella, kun omat odotusarvot ovat nollassa? Pitkän sisäisen painin jälkeen päätin jatkaa GoTin katselua, mutta oikeastaan tämäkin valinta oli vain pienempi kahdesta pahasta. Altistuako vapaaehtoisesti spoilereille tulevia kirjoja ajatellen vai yrittääkö sulkea maailman ympäriltään ja toivoa, ettei yhtään ainoata spoileria tihku rakojen välistä ennen kuin kirjat ovat valmiit? Jos ne yleensä valmistuvat. Valintani oli katselun jatkaminen, vaikka Game of Thrones on enemmän tai vähemmän tasaisesti ärsyttänyt tai tuntunut melkein pyhänhäväistykseltä ensimmäisen tuotantokauden jälkeen. Viidennen tuotantokauden ensimmäiseen jaksoon spoilereita alla; älä lue, elleivät kirjat ja jakso ole tuttuja.

Olen kirjapuristi, sitä en edes kiistä, sekä myös kirjaelitisti, joka haluaa mieluummin suojata kirjoista syntyneitä näkemyksiään TV-sarjan tulkintoja vastaan. Sen sijaan en ole missään vaiheessa vaatinut 1:1 -toteutusta sarjan ja kirjojen välillä, koska jotain on pakosti jätettävä pois. Tarpeettomia ja kirjan hengen vastaisia muutoksia kuitenkin vihaan. En ole vieläkään päässyt yli Westerosin henkeen sopimattomasta Talisasta tai täysin uusiksi kirjoitetusta Qarthista. Inhoan sitä, kun sarjan tuottajat David Benioff & D.B. Weiss jättävät käyttämättä jonkin ilmiselvästi tilanteeseen sopivan kohtauksen kirjoista ja korvaavat sen itse kirjoittamallaan kohtauksella, jolla ei ole minkäänlaisia siteitä kirjaan. En pidä Benioffia ja Weissia kovinkaan kummoisina käsikirjoittajina, mutta kiitän heitä suosikkikirjasarjani eloon herättämisestä. George R.R. Martin on sen sijaan mielestäni ansainnut kaiken huomion, kuuluisuuden ja rahan, mitä TV-sarja tuottaa.

Tähän kauteen lähdettäessä en ole katsonut ainuttakaan traileria, en lukenut ainuttakaan haastattelua tai ennakkoartikkelia. Ainoa irtonainen kommentti, joka on sattunut silmään, on kaksikolta B&W, jotka jossain vaiheessa hehkuttivat miten kirjalukijat yllättyvät sarjassa tapahtumista kuolemista. Tämän sortin lausunnot eivät erityisesti nosta mielipidettäni tämän kaksikon suhteen. Toinen vaikutelma, joka netissä on syntynyt, on viitos- tai viimeistään kuutoskauden mukanaan tuoma ”valtasiirtymä” kirjalukijoista TV-katselijoihin. Selvää kostomielialaa on havaittavissa; nyt TV-katsojat pääsevät (väärin)käyttämään valtaansa juonipaljastusten suhteen, hahaa! Tämä asia oli kenties merkittävin yksittäinen tekijä valinnassani jatkaa eteenpäin. En usko kenenkään nettiin yhdistyneen kykenevän välttämään Dance With Dragonsin jälkeisille juonikäänteille altistumista.

Ja vielä mainittakoon ”puhtausnäkökulmasta”: ennen kuin olen kirjoittanut ja julkaissut jakson arvion, pysyttelen tiukasti pois fanisivustoilta, joten tässä blogissa kirjottamani tekstit ovat aidosti minun näkemyksiäni ja mielipiteitäni. Joten eiköhän aloiteta, sillä ”Words are Wind”.

Sisältää spoilereita! Näytä spoilerit

One thought on “Game of Thrones 5.01: The Wars to Come

  1. Melkein vuosi taas vierähtänyt, joten mukava palata lukemaan arviointeja sarjasta. Sarjan aloitusjakso oli mielestäni kuin muistin virkistämiseen tehty. Mitään uutta ei sarjassa esitelty, vaan käytiin läpi sarjan henkilöitä, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Mancen kuolemaa ja Harpyijan poikien ensiesiintymistä lukuunottamatta ekan jakson voisi ohittaa kokonaan. Mancen kuolemakin oli turhaan tehty, jos kirjan kuvioita ei ole tarkoitus seurata. Ihan hyvin kaatumisesta olisi voinut ilmoittaa sanallisesti.

    Näillä ideoilla kuitenkin mennään eteenpäin. Hyvä valinta jatkaa sarjan katsomista. Saadaanpa lukea näitä lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.