Darryn kronikka, osa 5

Darryn kronikka, osa 5

Jälleen kerran mestari Janeleth istui työpöytänsä ääreen jatkaan kronikkaansa Yohn Darrystä –

”Kyllä te jo tämän tiedätte, mennään suoraan asiaan”, Janeleth murahti. Hän selaili hetken kokoamiaan asiakirjoja ja kohotti kulmakarvojaan. ”Juonittelua ja sodankäyntiä, tästä tuleekin mielenkiintoista.”

Bay of Crabsin valtias Enger Darry on tarinamme tässä vaiheessa 29-vuotias kolmen tyttären isä ilman miespuolista perillistä. Avioliitto Melara Baratheonin kanssa on tähän mennessä tuottanut lähinnä huonoa onnea, sillä naimakauppa pakotti Engerin sotimaan kauas etelään, missä Reachin armeija hajotti Bay of Crabsin vähäväkisen miesjoukon. Lordi Enger alkoi pohtia, onko vika hänessä vai hänen vaimossaan poikien puutteen yhä pitkittyessä.

Mainittakoon tässä tyttäristä, että vanhin heistä, Amabel, pitkämielinen diplomaatti, meni naimisiin paikallisen Ser Holgor Tyrellin kanssa. Ahkera ja nöyrä Eleanor oli mestarillinen rahankäsittelijä, ja hänet naitiin liiton toivossa Holgor Fossowayn kanssa. Kolmas tytär, hiljainen, kiltti ja vähään tyytyväinen Sharna koki järkytyksen hänen Lordi Engerin järjestettyä naimakaupat pohjoisen barbaarimaisen Withered Heathin Lordi Martynin kanssa–

”Kamala kohtalo, Withered Heath on niin keskellä pohjoista erämaata kuin vain mahdollista.”

–Noihin aikoihin kerrottiin myös, että Lordi Martynillä oli vihernäkemisen kyky.

”Pohjoisen taikauskoa”, Janeleth murahti. Vaikka osa hänen kollegoistaan tuntuikin olevan lähes pakonomaisen kiinnostuneita pohjoisen ihmisten oudoista tavoista, Janelethiä ne eivät koskaan kiinnostaneet. ”Antakaa minulle Dornen kuumuus milloin tahansa mieluummin kuin pohjoisen pakkaset.”

Engerille syntyi vielä neljäskin tytär, Bella, ennen ensimmäistä poikaa, kunnes  vuonna 359 Darryn suku sai viimein odotettuja uutisia. Lordi Engerille ja Melaralle syntyi poika, tuleva perillinen Duncan. Suvun surullisen historian tuntien vanhemmat tekivät kaikkensa varjellakseen poikaansa keuhkokuumeelta.

Melaran kyvyttömyys oli kuitenkin ajanut Lordi Engerin salasuhteeseen serkkunsa Lacey Darryn kanssa. Tästä epäpyhästä liitosta syntyi seuraavana vuonna tytär, Barbara Rivers. Lordi Enger tunnusti lapsen äpäräkseen, irrottaen hänet viisaasti perimysjärjestyksestä. Tämä tulehdutti entisestään Lordi Engerin ja Lady Melaran kireitä välejä.

”Jos minulta kysytään, niin Lordi Engerhän oli lähes pyhimys! Odottaa nyt 35-vuotiaaksi saakka tulevaa perillistä”, Janeleth murahti.

Enemmän tai vähemmän onnellisen perhe-elämän muutti vuosi 360. Tällöin Riverlandsin Lord Paramount Lucas II Tully päätti aloittaa kapinan High Septon Owain I:tä vastaan. Kun Darryjen vahva liittolainen, Storm’s Endin Lordi Edric I Baratheon ilmoitti tukevansa Lucasia, näki Enger Darry mahdollisuutensa nousta jos ei aivan Rautavaltaistuimelle, niin ainakin lähelle sitä.

Suursota alkamassa, ja Darryn suvun täytyy tehdä valintoja

Kovasti vaurastunut Lordi Enger lähetti välittömästi sotaan liittymisen jälkeen viestiä paikallisille palkkasoturijoukoille, ja värväsi 3000 maatonta ritaria ja palkkasoturia vahvistamaan omaa 4000 miehen vasalliarmeijaansa.

”Palkkasoturiroskajoukkoa”, Janeleth kirosi ja keräsi jo sylkeä, kunnes tajusi, mitä oli tekemässä. Nolostuneena, yksin tyhjässä huoneessaan, hän nielaisi syljen ja selvitti kurkkuaan.

Tragedia heijastui myös kuninkaankaartiin, jossa edelleen palveli Lordi Engerin setä, Martyn Darry. Suvulleen uskollinen Martyn jätti paikkansa liittyäkseen veljenpoikansa sotaan.

”Hmm, minun täytynee tarkastaa, mitkä Kuninkaankaartin säännöt oikeastaan ovat. Aikoinaan Valkoviitat palvelivat kuolemaan saakka, mutta en ole ihan varma, mikä nykyään on tilanne.” Mestari Janeleth kirjoitti lapulle muistutuksen kysyä asiasta mestari Rickardilta.

Valkoviitta Martyn ja Enger Darry sodan eri puolilla

Darryn armeijan 7 000 miestä eivät vaikuttaneet sodan kulkuun millään lailla. Darryn maiden sijaitessa aivan Crownlandsin tuntumassa High Septon Owain marssitti 17 000-miehisen valloitusarmeijan Bay of Crabsin maille. Myös lännestä Harrenhalista Lady Lythene Whent toi sotilaita alueelle.

Lyhyen viivytystaistelun jälkeen huonomoraalisen palkkasoturit haihtuivat ryöstelemään Darryn maiden metsiin, ja oma nostoväki oli käynyt niin pieneksi, ettei heistä ollut enää taisteluun. Owain I:n joukot valtasivat Saltpansin provinssin, ja tappio näytti varmalta, huolimatta siitä, että myös pohjoisen Lord Paramount Danny I ”Hampaaton Susi” Stark oli myöhäisessä vaiheessa luvannut tukensa Riverrunin ja Storm’s Endin joukoille.

”Hampaaton susi ei ollut saanut liikanimeään tyhjästä; hän oli aikansa pahimpia pelkureita, joka pysytteli mahdollisuuksiensa mukaan ulkona kaikista sodista.” Tällä kertaa Janeleth hillitsi sylkemisrefleksinsä, ja oli varsin ylpeä asiasta.

Juuri kun Lordi Enger oli valmistautumassa viimeiseen epätoivoiseen puolustukseen, toivat viestinviejät sanan sodan loppumisesta. Osapuolet olivat päättäneet sodan ratkaisemattomana, ja sekä Edric, Lucas kuin Engerkin pääsivät kuin koira veräjästä. Kertomusten mukaan Enger Darry muisti koko loppuelämänsä rukoilla Äitiä septissä rauhan voimaanastumispäivänä.

Suursodan päätyttyä Bay of Crabsissa alkoi kuitenkin toisenlainen sota. Lordi Enger ja Lady Melara saivat toisen pojan, Manfrydin. Pian Manfrydin syntymän jälkeen Melara Baratheon häpäisi suurissa pidoissa Lordi Engerin julkisesti paljastamalla tämän suhteen Lacey Darryyn. Enger raivostui, ja heitti petollisen vaimonsa tyrmään. Hyväsydämisenä hän kuitenkin antoi armon käydä oikeudesta, ja vapautti Melaran kuukauden päästä. Pian vapautumisen jälkeen kiittämätön Melara alkoi suunnitella Lordi Engerin salamurhaa. Enger sai juonen tietoonsa ja heitti Melaran uudelleen tyrmään, tällä kertaa syvimpään ja ahtaimpaan mitä Castle Darrystä löytyy. Ja tällä kertaa lopullisesti.

Melara Baratheon Darry paljastaa kaikille Engerin salasuhteen

Erittäin salaisten haltuuni saamien asiakirjojen mukaan Lordi Enger alkoi tuolloin kerätä liittolaisia omaa salamurhasuunnitelmaansa varten: on ilmeistä, että hänen täytyi päästä eroon petollisesta vaimostaan ilman lisäskandaaleja.

”Juonitteluhan on lähes yhtä mehukasta kuin täällä Citadelissa”, Janeleth totesi tyytyväisenä.

Liittolaisten kerääminen ei ollut lainkaan hankalaa, sillä Lordi Enger oli mahtinsa ja suosionsa huipulla ja Melara puolestaan ei ollut alun alkaenkaan sopeutunut maan tapoihin. Kolmen vuoden vankeuden jälkeen Melara Baratheonille tapahtuu selittämätön onnettomuus tyrmissä. Huhtaan, että suunnitelman toimeksipanija olisi ollut Engerin kuiskaajamestari Holgor Fossoway.

Melara Baratheon saa ansionsa mukaan

Vapaana liitostaan Enger meni heti säällisen suruajan jälkeen uusiin naimisiin. Monien yllätykseksi uusi siippa oli matalasyntyinen ja kaiken lisäksi äpärä, Margaery Flowers. Epäonnisen ja riitaisan ensimmäisen avioliiton jälkeen Lordi Engerin ja Margaeryn välinen suhde oli läheinen ja onnellinen. Margaery oli nerokas ja miellyttävä nainen, ominaisuuksia, jotka vetosivat keski-ikää lähestyvään Lordiin. Enger ja Margaery saavat yhden yhteisen pojan, Dareon Darryn.

Vuonna 372 Lordi Engerin elinikäinen tavoite täyttyi High Septon Mace I Tyrellin ilmoittaessa, että Enger tultaisiin tästä eteenpäin tuntemaan lisänimellä ”Suuri” hänen pitkän, viisaan ja menestyksekkään valtakautensa kunniaksi.

”Varsin harvinainen ja kunnianarvoisa lisänimi, joka todella kertoo jotakin Lordi Enger Suuren menestyksestä”, totesi Janeleth.

Seuraavat kymmenen vuotta olivat valtakunnan tasolla rauhallisia. Lordi Enger Suuri alkoi tuntea vanhuuden lähestyvän, ja hän ei enää osallistunut turnajaisiin. Tuleva perijä Ser Duncan aikuistui vuonna 375. Lordi Enger Suuri oli varmistanut suvun mahdin jatkumisen kihlaamalla Duncanin High Septon Mace I:n vanhimman tyttären prinsessa Juliyan kanssa, ja Juliyan täysi-ikäistettyä viisi vuotta myöhemmin kaikki oli valmista uuden hallitsijapariskunnan valtaannousua varten.

Lordi Enger Suuren viimeisiin vuosiin liittyi vielä tragediaa, kun rakastettu vaimo Margaery kuoli vuonna 379. Lordi Enger masentui, mutta yritti päästä asian yli naimalla Lady Mina Baratheonin (joka oli Engerin ensimmäisen vaimon Melaran veljentytär). Mina kuitenkin kuoli samana vuonna epämääräisissä olosuhteissa, ja nopeasti Minaan kiintyneenä Lordi Enger Suuren masennus syveni.

Suru Margaery Flowers Darryn kuolemasta

”Epäselvät olosuhteet tarkoittavat näissä asiakirjoissa lähes aina salamurhaa”, Janeleth totesi. ”Se, kuka oli sen takana, jäänee tosin ikuiseksi arvoitukseksi.”

Vielä kerran Lordi Enger ottaa itselleen vaimon, tällä kertaa edellisen kuninkaan Owain I ”puolikäsi” Tyrellin tyttären Lynessa Tyrellin. Uutta onnea ei kuitenkaan löydy, ja 9.9.381 Lordi Enger Darry Suuri saa surmansa metsästysretkellä susien raatelemana. Enger hallitsi Bay of Crabsia kunnioitettavat 48 vuotta, siitti yhdeksän lasta, joista 8 selviytyi täysi-ikäiseksi.

Lordi Enger Suuren kuolema
Lordi Enger Suuri – rauha hänen muistolleen

”Rauha hänen muistolleen”, Janeleth huokaisi. Jollain tavalla hän oli Engeristä kirjoittaessaan alkanut arvostaa miestä.

Engerin vanhin poika Duncan nousi valtaan 22-vuotiaana, ja Bay of Crabs oli tuolloin tulenarassa tilanteessa. Duncanin asemaa horjutti hänen veljensä Manfryd sekä vielä alaikäinen velipuoli Dareon, jolla oli myös sanansa sanottavana perimyksessä.

Mestari Janeleth totesi, että hänen käsiään kivisti pitkän kirjoittamissession päätteeksi. Lämmin kylpy helpottaisi hänen särkeviä niveliään. ”Pate!”

Darryn suvun täysi sukupuu vuonna 382, Lordi Duncanin astuttua valtaan.

Tarina pohjautuu Crusader Kings II-peliin ja sen Game of Thrones -modiin. Tämä ei ole tarkoitettu fan fictioniksi, vaan osoitukseksi siitä, millaiseen immersioon peli ja modi pystyvät.

Aiemmin julkaistu: Osa 1, Osa 2, Osa 3, Osa 4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.