Darryn kronikka, osa 4

Darryn kronikka, osa 4

Auringon kivutessa myöhäiskesän aamupäivän korkeudelle Citadelin mestari Janeleth istuutui työpöytänsä ääreen. Ulkona loistavan auringon luoma lämpö ei tuonut helpotusta hänen kivistäville nivelilleen. Torni oli öisin kylmä ja kostea, ja levottomat unet olivat vaivanneet häntä. Määrätietoisesti Janeleth kuitenkin avasi jälleen suuren kirjan, ja etsiytyi kohtaan, johon oli edellisiltana jäänyt kirjoittaessaan kronikkaa Yohn Darrystä sekä hänen jälkeläisistään Robertin kapinan vuosina ja sitä seuraavina vuosina.

”Jotenkin noin se kai meni”, murahti Janeleth.

Edellä kerrottiin pelkurimaisen ja typerän Luceon Darryn lyhyestä valtakaudesta sekä vuoden 333 mullistuksista Darryn perheessä sekä siitä, kuinka Lordi Luceonin poika Enger Darry nousi Bay of Crabsin High lordiksi. Enger Darry osoittautui kymmenkertaisesti isäänsä mahtavammaksi mieheksi.

Valtaan noustessaan Enger oli vasta yhdeksänvuotias, ja viimeinen Darryn suvun miespuolinen perillinen. Lordi Engerin sijaishallitsijaksi määrättiin Darryn mestari Denys, joka suuressa viisaudessaan varmisti kihlauksen Lordi Engerin ja Melara Baratheonin, Stormlandsien Lord paramountin Steffonin tyttären kanssa heti Engerin täytettyä kymmenen vuotta.

Nuori Lordi Enger paransi isänsä ja setiensä aiheuttamat haavat nopeasti–

”Epäilemättä suurelta osin mestari Denysin viisaiden neuvojen ansiosta”, Janeleth mutisi,

–ja määräsi provinsseihin suuria rakennustöitä. Varsinkin rahaa tuottavia rakennuksia pystytettiin, ja Lordi Engerin astuessa aikuisuuteen etenkin Darryn provinssi muodostui Bay of Clawsin kaupan keskukseksi. Darryn suku vaurastui.

Myöskään sotataitojensa osalta Lordi Engeriä ei käy väheksymän. 12-vuotiaana Lordi Engeriä arvostettiin koko Westerosin 15 parhaan sotilaan joukkoon.

”Hmmph, ihmettelempä, kuinka puolueettomia nämä listaukset ovat. Kukahan ne on laatinut, ja millä mittareilla”, Janeleth murahti ja mietti hetken, vetäisikö koko edellisen lauseen yli. Hän ei kuitenkaan keksinyt parempaakaan tapaa Lordi Engerin sotataitojen vertaamiseksi, ja historiankirjat todistavat, että hän todellakin oli poikkeuksellinen miekkamies.

Nuoren lordin kasvun vuodet olivat pääsääntöisesti rauhallisia koko Seitsemässä kuningaskunnassa. Merkittävin historiallinen havainto oli kuningas Aegon Targaryenin siirtyminen myöskin Pyhän uskon päämieheksi, jonka jälkeen hänen tittelinsä oli kuninkaan sijaan High septon. Aegon myöskin adoptoi aikaisempien High Septonien tavan hylätä etunimensä, ja vaati häntä kutsuttavan yksinkertaisesti High Septon I:ksi. Kun vielä hänen poikansa, myöhemmin valtaan noussut Aerys (joka tunnettiin kansan keskuudessä ”yksinkertaisena lohikäärmeenä”) käytti samaa nimeä, on tuossa kohtaa historian kirjoissa aiheellisestikin sekaannusta näiden kahden hallitsijan välillä.

”Uskomattoman typerä ajanjakso, jos minulta kysytään”, Janeleth pohdiskeli. ”Ensinnäkin sekoittaa uskonto ja valtio toisiinsa, ja sitten tuo nimiasia. Miksi ihmeessä High septonit eivät voi käyttää omia nimiään? Onneksi tuo myöhemmin muuttui, ainakin historiankirjoissa”.

Kihlattunsa Melaran tultua täysi-ikäiseksi (Enger oli neljä vuotta Melaraa vanhempi) alkoi odotus Darryn suvun perillisestä. Kolmen vuoden odotuksen jälkeen synty tytär, Amabel.

”Tyttö tuli, mutta muuten lapsi on terve”, hekotteli Janeleth.

Sekava kapina Blackwaterilla; Jahaerysin joukot jumissa Dragonstonella, kuninkaan toisella rannalla. Molemmilla liian vähän laivoja joukkojen kuljetukseen.

Amabel oli pitkään perheen ainoa lapsi. Sydämentykytyksiä dynastian jatkon puolesta pelkääville aiheutti muun muassa Dragonstonen High lordin Jahaerysin julistama sota High Septon I:tä (valtaan noussut Aerys Targaryen, kirj. huom.) vastaan. Sekava kapina uhkasi rantautua Maidenpoolin rannikolle, mutta jämähti asemasodaksi, kun kumpikin osapuoli huomasi laivojensa olevan loppu. Parin vuoden rannalta kiroilun jälkeen pieni kapina kuihtui ratkaisemattomaksi.

Vuonna 352 Lordi Enger sai aseisiin kutsun liittolaiseltaan Steffon Baratheonilta: Stormlandsissa oltiin kyllästytty Felwoodin provinssin reachiläismiehitykseen. Tuloksena ensimmäinen suurempi sota sitten lordi Yohn Darryn aikojen: Stormlander – The Reach De jure war over Felwood.

”De jure -vaatimukset ovat turhan helppo tekosyy sotien aloittamiselle. Sitäpaitsi konfliktin nimi on turhan mahtipontinen taisteluiden laajuteen nähden”, Janeleth mutisi itsekseen. ”Tosin sodan seuraamukset olivat mullistavat.”

Lordi Enger vastasi Lord paramount Steffonin kutsuun ja marssitti pienen, 4 000 miehen armeijansa aina Dornen rajamaille saakka. Lyhyen voitokkaan linnanpiirityksen jälkeen horisonttiin kuitenkin ilmestyi 15 000 miehen reachiläisarmeija, jonka alta Enger ehti juuri ja juuri paeta. Väsynyt ja miestappioita kärsinyt armeija päätti kaikessa hiljaisuudessa unohtaa liittoutuman ja lähti marssimaan kohti kotimaitaan.

Ennen kuin rääsyläisarmeija ehti takaisin, tuli uutisia pääkaupungista. Jossain vaiheessa sekava konflikti oli laajentunut koskettamaan myös Iron Thronea, ja kuninkaankaartin uskollinen Ser Hugh Royce haastoi High Septon I ”yksinkertaisen lohikäärmeen” kaksintaisteluun. Royce oli voitokas (vaikka tunnettiinkin koko loppuelämänsä kuninkaansurmaajana ja karkoitettiin takaisin kotimaisemiinsa) ja sota päättyi Tyrellin suvun noustessa valtaistuimelle ensimmäistä kertaa historiassa. Suuressa jalomielisyydessään uusi kuningas säästi Steffonin ja Engerin maanpetturuussyytöksiltä.

Owain I palautti nimen tittelinsä yhteyteen, tosin hänkin jostain syystä piti High Septonin arvonimeä korkeampana kuin kuninkaan: hänen virallinen arvonimensä oli High Septon Owain I Tyrell.

Ennen sotaan lähtöään Lordi Enger oli kunnostautunut kotirintamalla. Hänen toinen tyttärensä oli syntynyt vuonna 350, nimeltään Eleanor, ja aivan sodan alla oli maailmaan tullut Sharna. Nyt, kotiin palatessa, Lordi Engeriä odotti kotona esikoispoika, Willem, jonka ansiosta miespuolinen sukuhaara oli varmistettu.

”Tai niihän he luulivat”, Janeleth huokaisi, ”sillä puoli vuotta myöhemmin”–

Willem kuoli huhtikuussa vuonna 354 keuhkokuumeeseen, kuten niin monet Darryn suvun lapset aiemmin. Suvun jatko oli jälleen hiuskarvan varassa.

”Se on sen ilmaston syytä! Ja vähänpä he tiesivätkään, että pian oli tuleva suurin sota sitten vallananastajan kapinan”, Janeleth mietiskeli sulkiessaan kirjan. Tämä sai riittää tältä kerralta. Ehkä hän menisi hetkeksi aikaa parvekkeelle nauttimaan näkymästä. Alhaalta joelta kuului nuorten naisten ilakointia.

Valkoviitat vuonna 349. Potretissa mukana Darryn suvun suurmies Martyn vieressään Ser Hugh, myöhemmin Ser Hugh the Kingslayer.

Tarina pohjautuu Crusader Kings II-peliin ja sen Game of Thrones -modiin. Tämä ei ole tarkoitettu fan fictioniksi, vaan osoitukseksi siitä, millaiseen immersioon peli ja modi pystyvät.

Aiemmin julkaistu: Osa 1, Osa 2, Osa 3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.