Darryn kronikka, osa 2

Darryn kronikka, osa 2

Mestari Janeleth ähkäisi tyytyväisenä iskien olutkolpakon pöytää vasten. Hän pyyhki suunsa – partaan oli jäänyt vaahtoa – ja röyhtäisi sydämensä kyllyydestä. Hän naksautti sormiaan ja pyöräytti hartoitaan, paransi ryhtiään ja tarttui uudelleen kynäänsä. Oli aika kirjoittaa toinen luku Yohn Darryn sekä hänen sukunsa kronikasta vallananastajan kapinan aikana sekä sitä seuraavina vuosina. ”Miksi minun keksimäni kertomusten nimet ovat aina näin pirun pitkiä?” Janeleth parahti ja puisteli päätään.

Edellä lueteltiin siis Lordi Yohn Darryn lapset. Robert Baratheonin kapinaa seuraavat vuodet olivat rauhan aikaa, kun kuningas Rhaegar I viisaasti hallitsi yhdistettyä Seitsemää kuningaskuntaa. Se oli kasvun aikaa, ja vaikkei Lordi Yohn ollutkaan Westerosin rikkaimpia hallitsijoita, hän käytti viisaasti rahojaan parantaakseen Darryn provinssin oloja. Lordi Yohn tunnettiin myös innokkaana metsämiehenä, ja näillä metsäretkillään hän kerran loukkaantui pahasti. Vaikka tarinat kertovat murhanhimoisesta villikarjusta, totuus Lordi Yohnin groteskin arven takana on ylisuojeleva pyy, joka Lordi Yohnin ryöstäessä tämän pesää raapi häneltä lähes silmän pois.

”He he he”, masteri Janeleth hekotteli. Historian kirjoitusta sai hänen näkemyksensä mukaan hieman värittää, mikäli varmaa totuutta ei kukaan tiennyt.

Lordi Yohn oli varsin kunnianhimoinen, ja hän näki hyvissä naimakaupoissa mahdollisuuden nousta vallassa. Jo nuoresta pitäen Yohn järjesti lapsilleen kihlaukset suurten sukujen vesojen kanssa. Perillinen Luceon naitettiin pohjoisen Lordi Eddard Starkin tyttären Jonnela Starkin kanssa. Randa-tytär lähetettiin Brightwater Keepiin Emmon Florentin puolisoksi. Jonothor sai vaimokseen kauniin Alys Tullyn, Riverrunin Lordi Edmuren tyttären. Edmure Darry puolestaan nai Alysin sisaren, Roslin Tullyn, joka ei jakanut Alysin kuulua kauneutta, mikä puolestaan katkeroitti entisestäänkin temperamenttista Edmurea. Urhea Martyn nai eksoottisen kaunottaren Amarei Martellin.

Näin Darryn suvun kultakaudella oltiin tilanteessa, jossa Yohn Darryllä oli liittolaissuhde neljän suuren suvun kanssa: Lannisterit hänen vaimonsa Cersein kautta, Starkit Luceonin kautta, Tullyt Jonothorin ja Edmuren kautta sekä Martellit Martynin kautta.

Sitä emme kenties saa koskaan tietää, mitä Lordi Yohn liitoillaan halusi saada aikaiseksi. Osa kirjeenvaihdosta, joka on Citadelin hallussa, viittaisi Yohn Darryn haluun suistaa kuningas Rhaegar valtaistuimelta. Jumalat päättivät kuitenkin toisin.

Lordi Yohnin toimiessa Riverrunin asemestarina Lordi Edmure Tullyn hovissa Castle Darryssä työskenteli mestari Vypren–

”…joka tunnettiin jo Citadelissa uteliaana poikana, joka pisti nenänsä muiden asioihin…”

–Vypren sai selville jotakin, mikä olisi kenties ollut parempi pitää salassa. Ketään varoittamatta Vypren lähetti kaikkiin suurten sukujen linnoihin korpit, jotka kantoivat viestiä.

Janeleth selvitti kurkkuaan ja kaivoi kirjekasan seasta lapun. Lapun, joka oli alun perin lähetetty Hightowereille tänne Oldtowniin. Janeleth nojautui taaksepäin ja luki viestin vielä kertaalleen. Sitten hän huokasi, ja kopioi tekstin sana sanalta kirjaansa.

Olen saanut tietooni, että Darryn suvun perillinen Luceon, sekä hänen veljensä Jonothor, ovat saaneet alkunsa epäpyhästä suhteesta Lady Cersei Darryn sekä tuntemattoman rakastajan välillä. Kumpikaan ei ole Lordi Yohn Darryn laillinen lapsi, minkä haluan tehdä tiedettäväksi. Todellinen perijä on Edmure Darry, Seitsemän hänet siunatkoon. Mestari Vypren, Castle Darry.

Tässä vaiheessa on syytä mainita, ettei lordi Yohn Darry itsekään ollut mikään pyhimys. Kuten toisaalla on kerrottu, Robertin kapinan tuloksena Lyanna Stark vangittiin yli kymmeneksi vuodeksi kotiarestiin Red Keepiin. Viimein kuningas Rhaegar hänet kuitenkin vapautti ja lähetti Muurin toiselle puolelle, Frostfangsin provinssiin, missä Lyanna eli ja asui villien kanssa useita vuosia.

Lordi Yohn kuitenkin sääli Lyannaa, ja koska hän oli juuri naittanut Luceonin Jonnela Starkin kanssa, ajatteli hän, että Lyannan kutsuminen Castle Darryn hoviin helpottaisi Jonnelan sopeutumista etelän tapoihin. Vahvat huhut kuitenkin kertovat, että Lyannasta tuli Lordi Yohnille varsin läheinen, ja että he jakoivat sängyn monena yönä Cersein tietämättä.

”Tai tietäen; en ihmettelisi vaikka se nainen olisi ollut kolmantena pyöränä petipuuhissa.” Janeleth tunsi punan nousevan poskilleen, ja hän käveli hetkeksi viileän tuulenvireen luo ikkunan eteen. Hetken ajatuksiaan selvitettyään Janeleth huokaisi, ”mitä minäkin, vanha mies”, ja palasi kirjoitustyönsä ääreen.

Kuultuaan syytöksistä Lordi Yohn palasi välittömästi Riverrunista Castle Darryyn ja määräsi mestari Vyprenin pidätettäväksi. Vypren kuitenkin pakeni yön pimeydessä, ja hänen seuraavista vaiheistaan ei ole varmaa tietoa. Jotkut sanovat, että hän nousi Saltpansista laivaan ja purjehti Braavosiin.

Lordi Yohn kuulusteli vaimoaan syytösten vuoksi. Cersei vakuutti syyttömyyttään, ja niin vahva oli edelleen Yohnin rakkaus, että hän uskoi vaimoaan.

”Mokomakin kiero hutsu”, Janeleth murahti. Hänen vatsansa vastasi. Janeleth tajusi, että oli kulunut jo monta tuntia edellisestä ateriasta. ”Pate!” hän huusi kamaripoikaansa. Hmm, kenties pyytä valkohomejuustokastikkeessa keitettyjen vihannesten kera. Ja jälkiruuaksi sitruunakakkuja ja imellytettyä simaa. Tumma maalaisleipä ja ruohosipulivoi voisivat myös tehdä hyvää. Ja kaikki huuhdeltuna alas parhaalla Arborin kultaisella. ”PATE!”

Tarina pohjautuu Crusader Kings II-peliin ja sen Game of Thrones -modiin. Tämä ei ole tarkoitettu fan fictioniksi, vaan osoitukseksi siitä, millaiseen immersioon peli ja modi pystyvät.

Aiemmin julkaistu: Osa 1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.