Alastair Reynolds: Galactic North
Galactic North (2006) on novellikokoelma, joka koostuu kahdeksasta Alastair Reynoldsin Revelation Space -universumiin sijoittuvasta tarinasta.
Vaikka Galactic Northin lukeminen ei olekaan pakollista Revelation Space -universumiin tutustuville, se on ehdottoman suositeltavaa. Kokoelman tarinat syventävät ja laajentavat päätrilogian tapahtumia ja henkilöitä. Tiettyjen Galactic Northin tarinoiden lukeminen ennen varsinaiseen trilogiaan tarttumista lisää jatkossa luetun ymmärrystä ja helpottaa esimerkiksi Nevil Clavainin hahmoon tutustumista.
Olen aiemminkin linkittänyt Adam Whiteheadin erinomaisesta The Wertzone -blogista Revelation Space -saagan suositellun lukemisjärjestyksen. Olen nyt lukenut kaikki tuon listan kirjat The Prefectiä lukuunottamatta (odottaa hyllyssä), joten voin hyvällä omallatunnolla allekirjoittaa sen toimivuuden. Siltä varalta, että tuo linkki Wertzonelta joskus katoaa, pistetään tämä järjestys nyt tämän arvostelun yhteyteen:
- ’Great Wall of Mars’ (GN)
- ’Glacial’ (GN)
- ’A Spy in Europa’ (GN)
- ’Dilation Sleep’ (GN)
- The Prefect
- ’Diamond Dogs’ (Diamond Dogs & Turquoise Days)
- ’Turquoise Days’ (Diamond Dogs & Turquoise Days)
- ’Grafenwalder’s Bestiary’ (GN)
- ’Nightingale’ (GN)
- Chasm City
- Revelation Space
- Redemption Ark
- Absolution Gap
- ’Weather’ (GN)
- ’Galactic North’ (GN)
Galactic North-kokoelman novellit on merkitty lyhenteellä GN. Weatherin sijoittaisin alkuperäisestä listasta poiketen trilogian jälkeen luettavaksi (kuten myös Wertzonella ehdotetaan) sen sisältämän pienen spoilerin vuoksi. Itse poikkesin tästä listasta sen verran, että luin Chasm Cityn aivan ensimmäiseksi ja olen jättänyt The Prefectin viimeiseksi. Mielestäni myös tämä järjestys toimi ihan hyvin.
Mutta sitten itse arvosteluun. Taannoin Diamond Dogs, Turquoise Daysin arvostelussa jo kolme ensimmäistä tarinaa lukeneena vihjaisin, että Galactic Northin lyhyet tarinat toimivat. Reynolds osaa todistetusti olla myös napakka ja olennaisen kertoja, vaikkei sitä heti päätrilogiasta uskoisikaan. Galactic Northin noin 50-sivuiset tarinat ovat juuri sopivan mittaisia, että Reynoldsin huikeasta vaihtoehtoisesta tulevaisuudesta pääsee nauttimaan ennen kuin henkilöhahmot alkavat ärsyttää typeryydellään.
Kaksi ensimmäistä tarinaa, The Great Wall of Mars ja Glacial esittelevät Redemption Arkissa tärkeätä osaa näyttelevän Conjoiner-faktion ja sen aikaisen historian merkkihenkilöt Nevil Clavainin, Galianan ja Felkan. TGWOM kertoo, miten Clavain loikkaa conjoinereiden joukkoon ja oppii tuntemaan entisen vihollisensa Galianan paremmin. Glacial sijoittuu Ross 248 -tähteä kiertävälle Diadem-jääplaneetalle, jossa Clavain ja Felka selvittävät, mitä planeetalle majoittuneelle tutkimusryhmälle on käynyt. Glacial on varsin yksioikoinen salapoliisinovelli, jonka mielenkiintoisinta antia ovat Reynoldsin kehittelemät jäämadot.
Kolmas tarina, A Spy in Europa, kertoo Jupiterin Europa-kuuhun lähetetystä vakoojasta, jonka tehtävä saa odottamattoman käänteen. Jälleen Reynolds hämmästyttää lukijaansa huikeilla jäänalaisilla tornikaupungeilla, jotka nousevat syvältä Europan meren pohjasta. Tarinan loppu on vähintäänkin ikimuistoinen ja hyytävä. Galactic Northin parhaita tarinoita.
Weatherin pääosassa on lighthugger Petronelin koneinsinööri, jonka alus joutuu taisteluun neljännesvalonnopeudessa. Petronel on vottoisa, mutta työntöjärjestelmä on vaurioitunut. Voiko vihollisaluksesta pelastettu nuori Conjoiner-tyttö auttaa koneiden korjaamisessa? Weather tuo mielenkiintoisia näkökulmia lähellä valonnopeutta käytäviin avaruustaisteluihin. Tärkein anti kuitenkin on Conjoiner-moottoreihin liittyvän mysteerin selvittäminen. OK tarina, jonka tärkeässä roolissa oleva romanttinen puoli ei toimi ihan yhtä hyvin kuin tekniikan kuvaileminen.
Viides kertomus, Dilation Sleep, kertoo pitkien avaruusmatkojen kryo-unesta heräämisestä ja sen aiheuttamista sivuvaikutuksista, sekä pitkien avaruusmatkojen henkisestä vaikutuksesta. Periaatteessa kyseessä on vähän Alien-henkinen klaustrofobinen ja paranoidi tarina, joka ei kuitenkaan oikein pääse vauhtiin. Dilation Sleep on Reynoldsin ensimmäinen Revelation Space -universumiin sijoittuva tarina ja kaiken kaikkiaan eräs hänen varhaisimpia kirjoituksiaan. Silti tarinassa esiintyvät jo monet tulevat kulmakivet, kuten Yellowstone ja Melding Plague (joku suomennokset lukenut voisi kertoa, mikä tämän oikeaopppinen suomennos on).
Grafenwalder’s Bestiary on kokoelman kuudes tarina. Yellowstonea kiertävällä Rust Bandilla elää vielä Melding Plaguen jälkeen muutamia sitkeitä ja rikkaita asukkaita, joista eräs on eksoottisia eläimiä keräilevä Grafenwalder. Halussaan voittaa paikalliset kanssaharrastajat Grafenwalder hankkii todella harvinaisen yksilön eläintarhaansa. Kerrassaan mainio tarina, osoitus Reynoldsin piilevistä kyvyistä henkilöhahmojen eloon puhaltamisessa. Tarinassa on myöskin yllättäviä yhteyksiä pariin muuhun Revelation Space -novelliin.
Nightingale on tarina muutaman entisen sotilaan muodostamasta iskujoukosta, joka palkataan etsimään sotarikoksista syytetty eversti oikeuden eteen. Vanhalle sairaala-alukselle vievä juoni on vähän turhan suoraviivainen ja ylipitkä tarkoitusta varten, mutta lopun yllätykset ja silkka häpeämätön groteskius pelastavat paljon.
Kokoelman päättää nimitarina Galactic North, joka on tarkoitettu loppukaneetiksi koko Revelation Space -sarjalle. Irravel Veda, lighthugger Hirondellen kapteeni joutuu avaruuspiraattien ryöstämäksi. Selvittyään hengissä kohtaamisesta hän aloittaa takaa-ajon, jonka tarkoitus on kohdata piraattien puolelle siirtynyt Hirondellen kakkosupseeri Markarian. Läpi vuosituhansien kestävän jahdin aikana ilmaantuu uhka koko galaksin älylliselle elämälle… Galactic North on kokoelman kruununjalokivi, todella eeppinen kertomus, jolle noin 40 sivun mitta on aivan liian vähän. Lyhyt tarina aiheuttaa suurimman ”sense of wonder” -tunteen koko saagan aikana, kun Reynolds kelaa kerralla parin sivun sisällä absoluuttista kelloa pari-kolme tuhatta vuotta eteenpäin. Tätä olisi voinut lukea vaikka toisen trilogian verran (edellyttäen, että siinä oltaisiin keskitytty oikeisiin asioihin).
Kokonaisuudessaan Galactic North on ehdottoman suositeltava kokoelma, ja kaikkien päätrilogian lukeneiden tulisi lukea se. Nimitarina tuo jonkinlaisen selityksen heikosti päättyneen Absolution Gapin epilogiin ja jättää hieman paremman jälkimaun koko saagalle.